Mainos
Mainos

Kokoomus arpoi Vilénin ministeriksi

Kokoomuksen uusi ulkomaankauppaministeri jouduttiin valitsemaan arvalla äänten mentyä tasan puolueen eduskuntaryhmän kokouksessa. Arpa suosi Jari Viléniä Paula Kokkosen jäädessä ilman salkkua. Liikenne- ja viestintäministeriksi äänestettiin Kimmo Sasi.

Jari Vilén, kokoomuksen kansanedustaja ja uusi ulkomaankauppaministeri.

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi on siirtymässä liikenne- ja viestintäministeriksi. Sasin tilalle ministeriksi nousee kokoomuksen kansanedustaja Jari Vilén (kuvassa) Rovaniemeltä.

Uudeksi ulkomaankauppaministeriksi valittiin lopulta arvalla kansanedustaja Jari Vilén Vilénin saatua kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa yhtä paljon ääniä kuin kansanedustaja Paula Kokkonen.
Äärimmäisen tiukassa äänestyksessä jouduttiin äänestämään kahdesti, mutta tasavahvojen ehdokkaiden välille ei syntynyt eroa. Vilénin ja Kokkosen välinen ensimmäinen äänestys päättyi tasalukuihin 21-21 yhden ryhmän jäsenen äänestäessä tyhjää. Toiseen, lukuihin 22-22 päättyneeseen äänestykseen kutsuttiin osallistumaan myös puhemies Riitta Uosukainen. Äänten mentyä tasan valinta ratkaistiin arvalla.

Kimmo Sasi siirtyy nykyisen liikenneministerin Olli-Pekka Heinosen tilalle. Ministerinvaihdokset johtuvat siitä, että Heinonen lähtee johtajaksi Yleisradioon.

Jari Vilén on naimaton 37-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Rovaniemeltä. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

Kokkonen: Arvonnan tulos ei pettymysKansanedustaja Paula Kokkonen ei pidä tiukaksi mennyttä kokoomuksen ministeripaikan jakoa epäluottamuksena puheenjohtaja Ville Itälää kohtaan. Hän kiisti, että lopputulos olisi ollut myöskään henkilökohtainen pettymys. Kokkonen huomautti, että eduskunnassa on totuttu äänestämään. Kokoomuksen ryhmäkokouksen tai henkilökysymysten ei tarvitse olla poikkeus.

-Olin oikeastaan yllättynyt siitä äänimäärästä, jonka sain. En laittanut itseäni niin hirveästi likoon.

Huonon arpaonnen uhriksi joutunut perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja vitsaili, että on joutunut tänä syksynä työskentelemään paljon arpajaislain kimpussa.

Kokkonen on ollut kestoehdokas, kun kokoomuksessa on pohdittu ministeripaikkojen jakamista. Sen vuoksi hänellä ei ollut niin paljon menetettävää kuin ensimmäistä kertaa ministeriruletissa esille otetuilla henkilöillä. Kokkonen olisi kuitenkin toivonut hieman erilaista ehdokaskysymyksen käsittelyä. Ryhmä olisi voinut keskustella asiasta ensin, kun nyt tuotiin kokoukseen valmis esitys "kaupungilta".

Ehdokkaiden ansioidenkin esilletuonti on Kokkosen mukaan saattanut olla hieman sattumanvaraista. Kokkosen valintaa ulkomaankauppaministeriksi esittivät kansanedustajat Eero Akaan-Penttilä ja Irja Tulonen. Tulosen mielestä kysymys ei ollut sukupuolesta, vaan kansainvälisestä kokemuksesta. Hänen mielestään sitä on kokoomuksen ryhmässä Kimmo Sasilla ja juuri Etyjin porvariryhmän puheenjohtajaksi valitulla Kokkosella.
(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.11.2001)

Tuleva ulkomaankauppaministeri Jukka Vilén valinnan jälkeen tuoreeltaan Huomenta Suomen haastattelussa.

(Huomenta Suomi 28.11.2001)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme