Mainos
Mainos

Kokoomus laati välikysymyksen naisten asemasta

Oppositio kovistelee kokoomuksen alkuunpanemassa välikysymyksessä hallitusta naisten ja miesten välisen palkkaeron säilymisestä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen torjuu vasemmistoliiton ehdottaman rangaistusveron pätkätöitä paljon teettäville yrityksille. Katainen sanoo, että tällainen rangaistus koskisi myös kuntia eikä niiden taloustilannetta ole viisasta ryhtyä rasittamaan tällä tavalla.

Kataisen mielestä kepin sijasta parempi olisi tarjota porkkanaa. Sellainen voisi olla esimerkiksi korotettu valtionosuus niille kunnille, jotka hoitavat työsuhteensa kestävällä tavalla.

Katainen kommentoi vasemmistoliiton vaaliavausta, kun kokoomus julkisti välikysymyksensä naisten asemasta työelämässä. Hallitusta kovistellaan siitä, että naisten ja miesten palkkaerot eivät ole kaventuneet, vaikka hallitusohjelmassa asiaa luvattiin edistää. Hallitusta moititaan myös siitä, ettei se ole kyennyt vähentämään perusteettomien pätkätöiden teettämistä.

Välikysymyksen ensimmäisellä allekirjoittajalla Sari Sarkomaalla oli täsmällisempi ehdotus kunnille tarjottavasta porkkanasta.

- Valtiovalta voisi ilmoittaa etukäteen, että se maksaa ylimääräistä valtionosuutta kunnille, jos syntyy sellainen palkkaratkaisu, jossa koulutetuille ja naisvaltaisille aloille maksetaan keskimääräistä suuremmat palkankorotukset, Sarkomaa sanoi.

Vaaliohjelmassaan vasemmistoliitto haluaa "korottaa työnantajan sosiaaliturvamaksua yrityksissä, jotka työllistävät runsaasti määräaikaisia ja osa-aikaisia työntekijöitä".

Kokoomuksen välikysymystä tukevat kaikki muut oppositioryhmät. Hallitus vastaa tänään jätettyyn välikysymykseen ensi viikon keskiviikkona.

Siinä keskustelussa hallitus saattaa heittää takaisin ja panna opposition itsensä yhdeksi altavastaajaksi. Pätkätöiden suurimpia teettäjiä ovat kunnat, joista monissa kokoomus on vaikutusvaltaisessa asemassa. Työntekijöiden palkoista sovitaan pöydissä, joissa hallitus ei suoranaisesti ole mukana.

Katainen: Asia otettava vakavasti

Katainen oli nyreissään tavasta, jolla välikysymystä on jo yritetty mitätöidä.

- Olemme saaneet ylimielistä palautetta erityisesti sosiaalidemokraattien taholta. Se on vain osoitus siitä, että oma erinomaisuuden tunne on suurempi kuin tosiasioiden tunnustamisen voima. Ehkä myös niin, että kolmikantayhteistyö on niin pyhä, ettei sitä voi ohjeistaa. Jostakin tällaisesta on varmasti kyse, kun katsoo sitä palautetta.

Katainen myöntää, että naisten palkkojen puolesta ja pätkätöiden vähentämiseksi varmaankaan mikään taho - myöskään kokoomus itse - ei ole tehnyt riittävästi työtä.

- Tämä on viesti ensi sijassa hallitukselle, että olisi syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen. Mutta viesti on myös omille kuntapäättäjille, että ottakaa asia vakavasti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme