Mainos

Kokoomus liputtaa Suomen Nato-jäsenyydelle

Kokoomuksen uuden turvallisuus- ja puolustuspoliittisen kannanoton mukaan Nato-jäsenyys selkiyttäisi ja parantaisi Suomen asemaa. Kokoomuksen uusiksi varapuheenjohtajiksi nousivat Seinäjoen puoluekokouksessa europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallström ja kansanedustaja Paula Risikko.

Kokoomus liputtaa uuden puheenjohtajansa Jyrki Kataisen johdolla avoimesti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Seinäjoen puoluekokoukseen valmistellun kokoomuksen uuden turvallisuus- ja puolustuspoliittisen kannanoton mukaan Nato-jäsenyys selkiyttäisi ja parantaisi Suomen asemaa ja antaisi Suomelle nykyistä paremman mahdollisuuden vaikuttaa maamme kannalta keskeisiin turvallisuuspoliittisiin päätöksiin.

Kokousaikataulun venyttyä puoluehallituksen valmistelemaa linjapaperia ei kuitenkaan ehditty enää käsitellä puoluekokouksessa ja se siirrettiin puoluevaltuuston käsittelyyn.

Aktiivioptio

Linjapuheessaan uusi kokoomusjohtaja Katainen katsoi, että Suomen tulisi ryhtyä määrätietoisesti kehittämään turvallisuuspolitiikan linjaa, johon kuuluu "aktiivinen Nato-optio". Sama terästetty optio löytyy turvallisuuspoliittisesta kannanotosta.

Kokoomuksen puoluehallitus katsoo, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen lähialueiden turvallisuutta ja vakautta ja edesauttaisi EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämistä. Lisäksi jäsenyys tarjoaisi Suomelle mahdollisuuden saada konkreettista tukea sotilaallisissa kriiseissä.

Puolue sanoutuu samalla irti konsensuksesta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Kokoomuksen mielestä konsensuspolitiikka ei kuulu tämän päivän poliittiseen päätöksentekoon, jonka on perustuttava avoimelle keskustelulle ja laajalle tutkimukselle. Maamme turvallisuuspoliittisen perusratkaisun on kokoomuksen mielestä kuitenkin nautittava suomalaisten enemmistön tukea.

Naton suuntautumista globaaliksi toimijaksi kokoomus pitää kehityskulkuna, jota Suomen tulee huolella seurata ja selvittää. Suomen tulee aktiivisesti turvata EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön yhteensopivuus Naton toiminnan kanssa.

Matikainen-Kallströmistä varapuheenjohtaja

Kokoomuksen uusiksi varapuheenjohtajiksi nousivat Seinäjoen puoluekokouksessa europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallström ja kansanedustaja Paula Risikko. Entisestä varapuheenjohtajakolmikosta jatkaa ainoastaan Jari Koskinen. Matikainen-Kallström sai vaalissa 722, Koskinen 693 ja Risikko 640 ääntä. Neljäs ehdokas, puheenjohtajiston ulkopuolelle jäänyt toimittaja Seppo Huhta keräsi taakseen 203:n puoluekokousedustajan tuen.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 06.06.2004).

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot