Mainos
Mainos

Kokoomus uudistaisi autoverotuksen

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan autoverotuksessa tulisi ottaa huomioon myös päästöt ja kulutus. Verouudistus toteutettaisiin pääperiaatteissaan niin, että auton hankintahinta alenisi selkeästi, mutta sen vuotuinen käyttömaksu nousisi jopa kolminkertaiseksi, riippuen siitä, miten paljon päästöjä ajoneuvo tuottaa.

Kokoomus haluaisi toteuttaa tulevalla vaalikaudella autoverotuksen kokonaisuudistuksen. Verotuksen painopistettä tulisi siirtää auton hankinnasta sen käyttöön siten, että verotuksessa otetaan huomioon myös auton päästöt ja kulutus.

Autovero oli esillä tänään Lappeenrannassa päättyneessä kokoomuksen eduskuntaryhmän ja puolueen johdon kokouksessa. Puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan tavoitteena tulee olla myös biopolttonesteiden käytön lisääminen yli hallituksen tavoitteiden.

Autoverotus, uusiutuvien polttoaineiden käyttö ja ympäristökysymykset kuuluvat Kataisen mukaan niihin tulevaisuutta rakentaviin kysymyksiin, joiden pohtimista jatketaan eduskuntaryhmän kokouksessa kahden viikon kuluttua.

Verouudistus tulee kokoomuksen mielestä toteuttaa siten, ettei jo ennestään korkeaa liikenteen verorasitusta lisätä. Ajatuksena on, että auton hankintahinta alenisi selkeästi, mutta sen vuotuinen käyttömaksu nousisi ehkä kaksin-kolminkertaiseksi riippuen siitä, miten paljon päästöjä ajoneuvo tuottaa.

Kokoomus ajaa biopolttonesteille verohuojennusta, jotta niille saataisiin riittävästi kysyntää. Puolue olisi valmis myös lisäämään nopeasti varoja kotimaisiin uusiutuviin energialähteisiin liittyvän teknologian tutkimukseen ja kehitykseen.

Öljyn ja siten myös dieselin hinnan nousu on aiheuttanut vaikeuksia kuljetusyrittäjille. Kokoomusjohdon mielestä tilannetta voitaisiin helpottaa poistamalla käyttövoimaveron eli entisen dieselveron loppuvuoden maksut. Samaa konstia on käytetty jo kerran aiemmin öljyn hintakehityksen vuoksi.

Käyttövoimavero tulisi laskea kokoomuksen mielestä mahdollisimman pian EU:n minimitasolle. Nykyisin se kuuluu Euroopan korkeimpaan kastiin.

Pääministeritasoa EPP:n kokoukseen

Kokoomus isännöi Euroopan konservatiivisten ja kristillisdemokraattisten puolueiden kattojärjestön EPP:n kokousta lokakuun 19. päivänä Helsingissä. Useat hallitusten päämiehet ovat jo varmistaneet saapumisensa tapaamiseen, joka tapahtuu EU:n Lahden huippukokouksen aattona.

Helsinkiin ovat tulossa mm. liittokanslerit Angela Merkel Saksasta ja Wolfgang Schüssel Itävallasta sekä pääministerit Dominique de Villepin Ranskasta, Jean-Claude Juncker Luxemburgista ja Kostas Karamanlis Kreikasta.

Oppositiopuolueiden johtajista kutsuttujen listalla on mm. Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme