Mainos
Mainos

Kokoomus uudistaisi perhevapaat jo tällä hallituskaudella, hallituskumppanit vastustavat

Hallituspuolueiden välillä on suuria näkemyseroja naisten työllisyyslääkkeeksi ehdotetun perhevapaajärjestelmän uudistamisesta. Kokoomus olisi valmis perhevapaaremonttiin jo tällä hallituskaudella. Hallituskumppaneiden mielestä uudistus tarvitsisi perusteellisemman valmistelun.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja kokoomuksen naisten liiton puheenjohtaja Sofia Wikman kirjoittivat asiasta tänään Helsingin Sanomien mielipideosastolla.  

– Hallitus voisi puoliväliriihessä sopia niistä lähtökohdista ja siitä mallista, millä tätä voitaisiin alkaa valmistelemaan ja perhevapaauudistus voitaisiin toteuttaa jo tällä hallituskaudella, Grahn-Laasonen (kok.) totesi tänään eduskunnassa.

Hallituskumppanit keskusta ja perussuomalaiset eivät innostu kokoomuksen irtiotosta.

– Suomi ansaitsee ja tarvitsee perhevapaauudistuksen, mutta myös hyvän valmistelun, mutta sitä ei ole turha kiirehtien toteuttaa, sanoi tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.)

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.) ärähti viime viikolla virinneeseen keskusteluun, ettei tämä hallitus koske kotihoidontukeen.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila totesi tänään eduskunnassa, että "hallitusohjelman mukaan mennään". 

– Tämä vaatii kyllä laajempaa valmistelua, että olisi jo puoliväliriihessä jotain erityistä valmista, Mattila (ps.) kommentoi kokoomuksen ehdotusta.

Kokoomus pohjaa SAK:n malliin

Kokoomusta miellyttää SAK:n viime keväänä julkaisema perhevapaamalli.

Se muun muassa korvaisi alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettavan kotihoidon tuen kuuden kuukauden pituisella hoitorahalla.

Mallissa vanhempien tuloihin sidottu ansiosidonnainen vanhempainrahajakso pitenisi nykyisestä ja raha jaettaisiin tasan vanhempien kesken. 

– SAK:n malli antaa lähtökohdat neuvotella eteenpäin eli siinä ideana on se, että tämä ansioihin sidottu vanhempainrahakausi pitenisi ja vastaavasti hoitorahakausi lyhenisi, Grahn-Laasonen sanoi.

Saarikon mukaan tarvittaisiin iso arvokeskustelu siitä, voitaisiinko ansiosidonnaista vanhempainvapaakautta pidentää. 

– Vaatii ison arvokeskustelun siitä, että onko se se kohta, johon tämä kolmikantainen työmarkkinajärjestöjenkin rahoittama malli on valmis löytämään uudistuksia, Saarikko sanoi. 

– En näe, että tässä nyt on erityisesti joku malli valittavana, vaan se on jotakin sellaista, mikä on suomalaisille lapsiperheille hyvä, Mattila sanoi. 

SDP ei näe esteitä etenemiselle

Pääoppostiopuolue SDP:n mukaan hallituksen olisi korkea aika tarttua perhevapaauudistukseen.

SDP:n mielestä tärkeää olisi saada naisten työlllisyysastetta nostettua ja myös edistää tasa-arvoa. 

– Nyt tarvitaan kokonaisuusuudistus, ihmettelen, että sitä ei voi hallitukselta tulla. Siitä puhutaan paljon ympäripyöreitä, mutta aika on kypsä, ihmiset odottavat tätä, totesi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd). 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme