Mainos
Mainos

Kokoomus vaatii hallitukselta ryhdistäytymistä syksyn HVK:ssa

Kokoomus kritisoi hallitusta yhtenäisen EU-linjan puuttumisesta. Puolue esitteli samalla omat linajuksensa EU-politiikan pohjaksi.

Pääoppositiopuolue kokoomus perää tulevasta EU:n hallitustenvälisestä konferenssista ja sitä seuraavasta Eurooppa-neuvostosta oleellisia muutoksia EU:n tulevaisuuskonventin esitykseen unionin toimielinten osalta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä selvitti puolueensa linjaa EU:n uudistamiseen puoluejohdon ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen jälkeen. Itälä ihmetteli kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa sitä, ettei hallitukselta ole tuntunut kesän mittaan löytyvän yhteistä tahtotilaa EU:n uudistamiskysymyksessä.

- On ollut Tuomiojan näkemystä, on ollut Vanhasen näkemystä, puolustusministerilllä on ollut niihin asioihin ihan omat näkemykset. Ja sitten on tullut Lipponen, joka on sanonut, että näinhän se on, ja sitten Vanhanen on todennut, että niin muuten onkin, Itälä piikitteli.

EU-ulkoministeriä pidetään tarpeellisena

Kokoomuksella oli jakaa maan hallitukselle pitkä lista, mitä HVK:sta ja Eurooppa-neuvostosta pitäisi kotiin tuoda. Kokoomus torjuu edelleen EU:n presidentin viran perustamisen eikä kannata toimielimen statuksen antamista Eurooppa-neuvostolle.

Kokoomuksen mielestä jokaisella jäsenmaalla on jatkossakin oltava äänivaltainen komission jäsen. Omaa "salkkua" eli vastuualuetta ei kuitenkaan tarvitsisi välttämättä kaikilla komissaareilla olla.

Suomen on pidettävä kokoomuksen mielestä ovi auki EU:n tiiviimpään puolustusyhteistyöhön. Puolue pitää myös EU:n yhteistä ulkoministeriä tarpeellisena.

Kokoomuksen mielestä suurten maiden asemaa ei tule vahvistaa konventin esittämällä määräenemmistosäännöksellä, jossa enemmistöpäätöksen taakse vaadittaisiin 60 prosenttia unionin kansalaisista. Parempi malli olisi ns. yksinkertainen kaksoisenemmistö, jossa puolet väestöstä riittäisi.

Itälä piti puppuna väitteitä, että palvelusopimusten tuonti määräenemmistöpäätösten piiriin romuttaisi suomalaiset hyvinvointipalvelut. - Jokainen jäsenmaa päättää kuitenkin edelleen itse, mitkä ovat julkisia palveluja ja miten niitä säädellään. Ulkomaalainen joutuu kuitenkin noudattamaan meidän lainsäädäntöämme, hän selvitti.

(STT)

(Seitsemän uutiset 18.08.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme