Mainos
Mainos

Kokoomusedustajat lyttäävät tähtisadetikkukiellon ja kymmenet muut "turhat" lait

Kaksi kokoomuksen kansanedustajaa on tehnyt listan mielestään turhista laeista ja säännöistä.

Sanni Grahn-Laasonen ja Lasse Männistö ovat löytäneet 46 lakia, säädöstä, asetusta, sääntöä tai viranomaiskäytäntöä, joiden purkamista olisi heidän mielestään vähintäänkin harkittava.

– On arvioitu, että Suomessa on 42 hyllymetrillistä lakeja ja asetuksia. Yksistään kunnilla on 535 lakisääteistä tehtävää. On paikallaan kysyä, ovatko nämä kaikki tarpeen, parivaljakko pohtii.

Kaksikon lista alkaa tähtisadetikun käytön kieltämisestä alle 18-vuotiailta. Kielto perustuu joulukuussa 2009 uudistuneisiin räjähdeasetukseen ja kemikaaliturvallisuuslakiin. Kaikki ilotulitetuotteet ovat uuden lain mukaan sallittuja vain täysi-ikäisille.

Mukaan mahtuvat muun muassa koiravero ja haja-asutusalueiden jätevesiasetus. Koiraveron periminen on kunnille vapaaehtoista. Sitä perivät nykyään vain Helsinki ja Tampere.

– Uskomme, että suomalaiset osaavat tarvittaessa myös tehdä valintoja itse. Kaikkea ei tarvitse miettiä ihmisten puolesta valmiiksi. Valmiiksi tarjoiltu sääntö itse asiassa passivoi jättämään oman pohdinnan vähemmälle, kansanedustajat toteavat julkaisemansa keskustelunavauksen esipuheessa.

Ilmoitus hääkyltistäkin tehtävä

Hääkyltistäkin olisi nykysäädösten mukaan ilmoitettava. Häistä ilmoittava kyltti tienvarressa tulkitaan tilapäiseksi opasteeksi, johon tarvitaan ely-keskuksen lupa.

Viestintätoimisto Kaiku Helsinki on myös selvittänyt Suomessa voimassa sekä vireillä olevia kieltoja ja sääntelyjä. Se on koonnut torstaina Mikkelissä avattavan näyttelyn Kielletty maailma, jossa havainnollistetaan, miltä Suomi näyttäisi, jos vireillä olevat kiellot toteutettaisiin.

Näyttelyn avajaisten yhteydessä järjestetään keskustelu sääntelyn ja ylisääntelyn rajanvedosta. Siihen osallistuvat kansanedustajat Paula Lehtomäki (kesk.), Outi Mäkelä (kok.), Pauliina Viitamies (sd.) sekä europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.).

(MTV3–STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme