Mainos
Mainos

Koksibi-kipulääkkeiden riskit unohtuneet

Haittojensa vuoksi kohua herättäneitä koksibi-kipulääkkeitä määrätään edelleen melko yleisesti suositusten vastaisesti myös sydänpotilaille. Tutkijat epäilevät lääkäreiden joko unohtaneen muutaman vuoden takaisen kohun tai aliarvioivan näiden lääkkeiden haittoja.

Euroopan lääketurvallisuusviraston Emean parin vuoden takaisen suosituksen mukaan koksibeja ei saa määrätä sydänpotilaille. Varoen ja vain lyhytaikaisesti niitä pitäisi määrätä riskipotilaille, joilla on esimerkiksi korkea verenpaine, korkea kolesteroli tai diabetes.

Nämä Emean suositukset ja varoitukset eivät kuitenkaan näytä ohjaavan sydänpotilaan kipulääkkeen valintaa, arvelevat erikoistutkija Arja Helin Salmivaara Turun yliopistosta ja erikoistutkija Jaana Martikainen Kelasta. He ovat seuranneet koksibien käyttöä viime vuosina, ja heidän arviointinsa tilanteessa julkaistiin Lääkärilehdessä tänään.

Viime vuonna koksibien käyttäjinä oli lähes 2 000 sepelvaltimopotilasta sekä noin 8 700 valtimosairauksien riskipotilasta.

Riskejä aliarvioidaan

Heti haittojen julkistamisen jälkeen sepelvaltimotautipotilaiden osuus näiden lääkkeiden käyttäjistä vähenikin. Nyt kun koksibien käyttö on taas yleisesti lisääntynyt, niitä käyttävien sepelvaltimopotilaidenkin määrä on kasvanut samaa tahtia. Riskipotilaiden osuuteen ohjeistus ei koskaan edes vaikuttanut.

Tutkijat epäilevät, että lääkärit saattavat aliarvioida näiden uudempien kipulääkkeiden käyttöön liittyvää sydäninfarktin riskiä. Riski on kuitenkin samaa luokkaa kuin perinteisten tulehduskipulääkkeiden aiheuttama sairaalanhoitoon johtavan mahaverenvuoden riski. Sydäninfarkti johtaa kuitenkin kuolemaan selvästi useammin kuin mahaverenvuoto, muistuttava tutkijat.

Koksibien edut perinteisiin tulehduskipulääkkeisiin verrattuna liittyvät siihen, että ne ärsyttävät vatsaa vähemmän.

Nykyisin Suomen markkinoilla olevat koksibit ovat selekoksibi (Celebra ja Onsenal) sekä etorikoksibi (Arcoxia).

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme