Mainos

"Kolajuomat energiajuomia suurempi paha"

Energiajuomia (Kuva: Lehtikuva)

Ruotsalaisviestimet ovat tänään kertoneet kahden kauppaketjun päätöksestä lopettaa energiajuomien myynti alle 15-vuotiaille. Suomessa energiajuomista keskusteltiin vilkkaasti viimeksi alkukesällä. Tuolloin maa- ja metsätalousministeriö linjasi, ettei energiajuomille ei tule lapsia koskevia myyntirajoituksia.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Anne Haikosen mukaan ministeriö pitää nykyistä lainsäädäntöä riittävänä.

- Tällä hetkellä lainsäädäntö ei anna mahdollisuutta kieltää tuotteiden myyntiä tietyn ikäisille. Se tieteellinen tieto, mikä meillä on nyt käytettävissä, ei myöskään anna perusteita lähteä muuttamaan lainsäädäntöä, Haikonen perustelee MTV:n uutisille.

Monissa suomalaiskaupoissa on kuitenkin päädytty ruotsalaislinjalle ja alettu rajoittaa energiajuomien myyntiä lapsille.

- Kauppa voi elinkeinovapauden nimissä tehdä aika pitkällekin meneviä ratkaisuja, mutta se on sitten kaupan oma päätös, Haikonen korostaa.

Maa- ja metsätalousministeriön näkökulmasta kolajuomat ovat energiajuomia suurempi uhka.

- Tutkimukset ovat osoittaneet, että kolajuomat ovat Suomessa lasten ja nuorten keskeisin kofeiinin lähde eikä suinkaan energiajuomat, Haikonen toteaa.

Kofeiini, tauriini, glukuronolaktoni...

Energiajuomista löytyy veden, väriaineiden ja sokerin lisäksi kofeiinia, tauriinia ja glukuronolaktonia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan mukaan tauriini ja glukuronolaktoni eivät ole säännöllisestikään käytettynä vaarallisia.

Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara korostaa, ettei energiajuomien vaikutusta lapsiin ole kuitenkaan tarpeeksi tutkittu.

- Tauriinia ja glukuronolaktonia ei ole tutkittu lapsilla. Lisäksi energiajuomissa on vitamiineja, useimmiten b-vitamiineja. Periaatteessa vesiliukoiset vitamiinit eivät ole haitallisia , mutta koska niiden pitkäaikaisvaikutusta ei ole tutkittu, niitä ei voi suositella lapsille.

Kofeiini onkin energiajuomien aineista ainoa, jonka vaikutuksesta lapseen on varmaa tutkittua tietoa.

Kofeiinin säännöllisellä käytöllä on pieninäkin määrinä vaikutusta lapseen. Kofeiinin on todettu jo pieninä määrinä aiheuttavan lapsilla ärtyneisyyttä, levottomuutta, unihäiriöitä ja jopa riippuvuutta.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot