Mainos
Mainos

Kolesteroli- ja diabeteslääkkeen vaarallinen yhteisvaikutus selvisi

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on löytänyt vaarallisen lääkkeiden yhteisvaikutuksen. Gevilon ja Lopid -nimillä myytävä kolesterolilääke gemfibrotsiili moninkertaistaa Novonorm-diabeteslääkkeen pitoisuuden verenkierrossa.

Lääkkeiden yhteiskäytön seurauksena Novonormin verensokeria alentava vaikutus voimistuu ja pitenee. Vaikea ja pitkittynyt verensokerin lasku voi johtaa jopa syvään tajuttomuuteen. Tutkijat suosittavakin välttämään Lopidin ja Novonormin yhteiskäyttöä.

Koehenkilöillä tehdyssä tutkimuksessa Novonormin vaikuttavan aineen pitoisuudet veressä nousivat Lopidin vaikutuksesta keskimäärin kahdeksankertaisiksi, joillain henkilöillä jopa viisitoistakertaisiksi. Jos Novonormin ja Lopidin kanssa otettiin myös Sporanox-sienilääkettä, diabeteslääkkeen pitoisuudet nousivat 19-25-kertaisiks

Novonorm on tanskalaisen Novo Nordiskin valmistama, tabletteina saatava lyhytvaikutteinen diabeteslääke, joka lisää insuliinin eritystä. Sitä käytetään aikuistyypin diabeteksen hoidossa muun muassa ennen suuria aterioita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot