Mainos
Mainos

Kolesterolilääkkeiden korvauskäytännöt muuttuvat

Kalleimmista Lipitor- ja Crestor-lääkkeistä saa lokakuusta alkaen korvauksia vain silloin, jos potilas on kokeillut vähintään yhtä halvempaa vaihtoehtoa.

Kela muuttaa kolesterolilääkkeiden korvauskäytäntöä. Lokakuusta lähtien kalleimmista kolesterolilääkkeistä saa korvausta vain silloin, jos potilas on kokeillut vähintään yhtä halvempaa vaihtoehtoa.

Kela on tänään ohjeistanut lääkärikuntaa siitä, miten lääkkeiden hintalautakunnan keväistä päätöstä käytännössä toteutetaan. Jotta atorvastatiinia sisältävästä Lipitorista ja rosuvastatiinia sisältävästä Crestorista saa korvauksen, on lääkemääräykseen tehtävä merkintä "vaikeahoitoinen rasva-aineenvaihdunnan häiriö". Tällaiseksi potilaan sairaus voidaan luokitella vasta sitten, kun hoitosuosituksen mukaiseen tavoitetasoon ei ole päästy ruokavaliolla, laihdutuksella tai halvemmilla statiineilla.

Kalliiden lääkkeiden käyttäjämäärä kasvussa

- Muiden lääkkeiden riittämätön teho voidaan osoittaa vain, jos vähintään yhtä niistä on käytetty asianmukaisella hoitoannoksella, sanoo Kelan asiantuntijalääkäri Pekka Koivisto.

Kelan ohjeistus noudattaa sisällöltään täysin hintalautakunnan päätöstä. Potilas voisi periaatteessa saada korvausta muita vaihtoehtoja kokeilemattakin, jos lääkäri tietäisi ennakkoon, että potilaan joku muu välttämätön lääke estäisi muiden vaihtoehtojen käytön. Todennäköisesti potilas ei kuitenkaan voisi käyttää silloin muitakaan statiineja, arvelee Koivisto.

Kelassa ei ole Koiviston mukaan arvioitu, kuinka moni kalliita lääkkeitä käyttävistä on kokeillut aiemmin halvempia vaihtoehtoja ja täyttää suoraan hintalautakunnan ehdot.

Kaikkiaan näistä kahdesta kalliista lääkkeestä sai sairausvakuutuksesta korvausta viime vuonna hieman yli 200 000 potilasta ja korvausten saajien määrä on ollut kaiken aikaa kasvussa. Hinnaltaan edullisempia statiineja ovat fluvastatiinia, lovastatiinia, pravastatiinia ja simvastatiinia sisältävät valmisteet, joita on myynnissä ja sairausvakuutuksesta korvattavina useilla eri kauppanimillä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme