Mainos
Mainos

"Kolibakteerikurkut ovat lopputulos Espanjan vesipulasta"

Epäilyt vaarallisen kolibakteerin päätymisestä kurkkuihin ja sitä kautta jo kymmenen ihmisen kuolema eivät yllätä Kauppapuutarhaliittoa. Suomalaisen asiantuntijan mukaan ulosteperäinen kolibakteeri joutuu kurkun pintaan vain ja ainoastaan kasteluveden mukana. Kurkkujen tehotuotantoalue Espanjan Aurinkorannalla kärsii vesipulasta, jolloin houkutus likaisen pintaveden käyttöön on suuri.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo heti, että vaaralliset kurkut eivät yllätä häntä.

- Ongelmaa selvittävät parhaillaan EU:n komission asiantuntijat ja Suomessa Evira, joten he osaavat vastata parhaiten. Mutta itsekin paikan päällä Almerian alueella käyneenä tiedän, että kuivuus on kurkkujen tehotuotantoalueella valtava ongelma ja se houkuttelee käyttämään likaisia pintavesiä.

- Huomasin sähköpostiviesteistäni, että nythän espanjalaiset tuottajat ovat jo kiistäneet, että kolibakteeri olisi peräisin heidän viljelmiltään, mutta kyllä epäilys on suuri. Maaperä, joka ei pidätä vettä, auringon aiheuttama kuumuus, voimaperäinen tuotanto ja asutus ovat mahdoton yhtälö. Jo nyt Espanja juo pohjavesiään, Jalkanen toteaa.

Jalkanen kertoo, että Espanjassa on jo mietitty mm. jäävuorien hilaamista meriteitse auttamaan alueen vesipulassa.

Osa tiedemiehistä on jo kauan varoittanut koko Iberian niemimaan aavikoitumisesta ilmastonmuutoksen takia: maa palaa poroksi ja lopulta espanjalaiset joutuvat muuttamaan muualle. Aiheesta on kertonut mm. MTV3 Uutiset.

Kolibakteeri ei mene kurkun sisälle

Jalkanen muistuttaa, että kolibakteeri joutuu nimenomaan kurkkujen pinnalle, kurkun juuristo ei ime bakteereja kurkun sisään.

Espanjan tuotanto on täksi kesäksi kuumuuden takia pikkuhiljaa hiipumassa ja suomalaisten kauppojen hyllyt ovat jo täynnä kotimaisia kurkkuja. Nouseeko niiden hinta nyt taivaisiin?

- Kun kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, hetkellisesti hinta voi nousta. Mutta toivon, että saamme kotimaiselle kurkulle tasaista kysyntää ja tasaista hintaa, Jalkanen sanoo.

Suomalaisten popsimista kurkuista 75 prosenttia on kotimaisia. Kurkkuja tuodaan 12-15 miljoonaa kiloa, pääasiassa juuri kurkkujen tehotuottajamaista Espanjasta sekä Hollannista. Jalkanen kertoo nähneensä kaupassa myös romanialaisia kurkkuja.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme