Mainos
Mainos

Kolmannes mansikkasadosta uhkaa jäädä peltoon

Koko maan mansikkasato valmistuu yhtä aikaa helteissä, eikä kaikkea ehditä saada talteen. Mansikan laatu on nyt parhaimmillaan.

Jos kovat helteet jatkuvat, kesän mansikkasadosta voi jäädä jopa kolmannes tai neljännes peltoon. Koko maan sato valmistuu yhtä aikaa, eivätkä poimijat ehdi perässä. Isoilla viljelijöillä pelko on suurempi.

- Olettaisin, että tänä vuonna jää noin 40 prosenttia. Joku voi pitää tätä pilana, mutta se on faktatieto, vakuuttaa mansikanviljelijä Jaakko Kupiainen Kerimäeltä.

Nykyisin mansikka kulkee kylmäketjussa kuluttajalle.

- Kun mansikka on saatu hyvälaatuisena poimittua joko rasiaan tai pahvilaatikkoon, se menee kylmiöön, jossa se jäähdytetään noin 5 asteeseen, kuvailee Kupiainen.

Mansikkaa myytiin torimyyjille ja muille kauppiaille tänään hieman alle kahdella eurolla kilo.

- Hinta on tällä viikolla varmaan alhaisimmillaan ja laatu parhaimmillaan. Nyt kannattaa hankkia säilöttävät marjat. Jos helteet jatkuvat, niin marjan laatu heikkenee koko ajan, kertoo tukkukauppias Rauno Töyrylä Kotkan Marja Oy:stä.

Päivän torihinta oli kolmen euron tuntumassa. Mansikan kasvattajalle marjasta on kuluja reilu euro litralta. Kuljetus ja myyjät ottavat loput.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 11.07.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme