Mainos
Mainos

Kolme pilkkijää hukkui jäihin Nastolassa

Kolme pilkkimässä ollutta aikuista on hukkunut heikkoihin jäihin Nastolassa Päijät-Hämeessä. Onnettomuus tapahtui virtapaikassa Kivijärvellä. Pilkille oli lähtenyt kaksi pariskuntaa. Jään petettyä toinen pariskunta ja toisesta mies joutuivat veden varaan.

Jäälle jäänyt nainen ei pystynyt auttamaan veden varaan joutuneita, vaan hän hälytti apua. Hämeen hätäkeskukseen avunpyyntö soitettiin hieman ennen kolmea iltapäivällä. Matka vaikeakulkuiseen kohteeseen kesti puolisen tuntia. Loppumatkan palomiehet kulkivat pelastuslautalla.

- Jäihin pudonneista kaksi oli vajonnut pinnan alle ja kolmas jäänyt veden varaan, kertoi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juhani Naskali.

Hän kuvasi pelastustoimia hankaliksi. Elottomat pilkkijät saatiin rantaan, mutta elvytys ei enää auttanut.

Heikkoihin jäihin putosi jo aiemmin eilen ja tänään useita ihmisiä eri puolilla maata. Yksin tänään auttoivat pelastuslaitokset Pohjanmaalla Pietarsaaressa, Pohjois-Savossa Rautalammilla, Hämeessä Asikkalassa ja Kaakkois-Suomessa Taipalsaaressa jäihin pudonneita.

Varo heikkoja kevätjäitä

Kevättalven hukkumistilastot ovat synkkiä. Jäihin on hukkunut yli 20 ihmistä.

Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton keräämien ennakkotilastojen mukaan jäihin hukkui jo vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana 18 suomalaista - enemmän kuin kertaakaan aiemmin vastaavana aikana tällä vuosituhannella. Lisäksi yksi ihminen on hukkunut vesiliikenteessä ja yksi sukeltaessa.

Poikkeuksellisen lauhan talven johdosta jäällä liikkuminen on vaarallista lähes koko Suomessa. Erityisesti tulee varoa virtaavia paikkoja ja niiden lähialueita, jotka ovat petollisia tavallista isommalta alalta. Keväällä jää puikkoontuu ja kantavuus heikkenee nopeasti, jolloin paksukin jää voi pettää kulkijan alla. Vielä aamulla kestänyt jää voi iltapäivällä olla jo erittäin heikkoa.

Jäälle ei tule lähteä ilman turvavälineitä. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit sekä jääkeppi jään kestävyyden koettelemiseen. Reppu on hyvä pakata kelluttavaksi ja kiinnittää mahavyöllä. Reppuun tulee pakata köyttä kaverin auttamiseksi ja vaihtovaatteet vesitiiviisti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme