Mainos
Mainos

Kolme suomalaista epäiltyä Espanjan rahanpesuvyyhdissä

Kaikki suomalaisepäillyt ovat olleet pidätettyinä. Yksi heistä on vapautettu takuita vastaan, muut ovat tällä hetkellä tutkintavankeudessa.

Suomalaisten mahdollinen osuus Espanjan Aurinkorannikolle keskittyneessä laajassa rahanpesuvyyhdissä on kasvanut.

Ulkoministeriön mukaan aiemmin pidätetyn kuusikymppisen naisen lisäksi talousrikoksista epäillään kahta muuta suomalaista. Kaikki kolme ovat olleet pidätettyinä. Yksi heistä kuitenkin pääsi vapaaksi takuita vastaan. Kaksi puolestaan passitettiin tutkintavankeuteen.

Ulkoministeriö ei ole saanut tietoa siitä, ketkä suomalaisista on vangittu ja kuka päästetty vapauteen. Yksi suomalaisepäillyistä on tunnettu Aurinkorannikon suomalaisten keskuudessa. Mieheen kohdistuvista rikosepäilyistä on uutisoitu viime päivinä paikallisissa viestimissä.

- Medioissa olleet jutut ja tunnusmerkit viittaavat mieheen, joka on luonut täällä uraa pitkään. Hän on voimakkaasti mukana kiinteistövälitys-, rakennus- ja tiedottamisalalla, kertoi Fuengirolassa pääpaikkaansa pitävän suomenkielisen Olé-lehden päätoimittaja Stig Westerdahl.

Kolmen suomalaisepäillyn rikosrekisterit näyttävät olleen ennestään puhtaat. Suomen poliisin on kuitenkin selvitettävä, pitävätkö henkilöllisyydet paikkansa.

- Se, että tässä on suomalaisia mukana todistaa minun nähdäkseni, että tämä rikollisuuden laatu on hyvin kansainvälistä. Ihmiset ovat sillä tavalla verkottuneita, että sekä rehelliset liikemiehet että rikoksentekijät ovat toistensa tuttuja ja toisiinsa yhteydessä, kertoo rikostarkastaja Pekka Vasara Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskuksesta.

Suomen valtionsyyttäjä päättää myöhemmin, nostetaanko pidätettyjä vastaan syytteet myös Suomessa.

Kymmeniä epäiltyjä eri maista

Espanjan poliisi tiedotti talousrikosepäilyistä julkisuuteen lauantaina. Poliisi kertoi selvitelleensä jo pidemmän aikaa rahanpesua, joka koskee jopa 600 miljoonaa euroa. Varat ovat menneet muun muassa poliisin jo takavarikoimiin loistoautoihin ja lentokoneisiin.

Rahaa on kuljetettu ainakin Venäjältä ja Hollannista ja käytetty noin tuhannen yrityksen tai toiminimen kautta. Erityisessä käytettyjä ovat olleet espanjalaiset rakennusyritykset. Useimmat pidätetyistä ovat juristeja tai notaareja.

- Tämä ketju on perustanut toimintansa paikkoihin, jossa rahapesu on helppoa. Uskon, että juonessa on mukana useiden maiden kansalaisia, kertoo Espanjan hallituksen edustaja Juan Jose Lopez Garzon.

Rikoskokonaisuudessa on kymmeniä epäiltyjä. Toimintaa on pyöritetty lähinnä Espanjan Aurinkorannikolla, missä poliisi on pidättänyt 41 ihmistä rahanpesusta ja verovilpistä epäiltyinä. Suomalaisten lisäksi mukana on espanjalaisia, venäläisiä, ukrainalaisia, ranskalaisia ja marokkolaisia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset arvioivat Aurinkorannikon vyyhden olevan vain jäävuoren huippu.

- Kaikki viittaa siihen, että tutkimuksia on syytä jatkaa niin Espanjassa kuin kansainvälisestikin, poliisijohtaja Victor Garcia Hidalgo sanoi.

Toiminnan laajuudesta kertoo esimerkiksi se, että Espanjan sisäministeriö uskoo rikollisesti hankittujen varojen kulkeutuneen Espanjaan venäläisen öljy-yhtiö Jukosin kautta. Ministeriön mukaan suuria rahasummia on lähetetty Jukosista hollantilaiseen yhtiöön ja sieltä edelleen Espanjaan. Jukos tyrmää epäilyt.

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 14.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme