Mainos
Mainos

Kolmelle sairaanhoitopiirille harkitaan uhkasakkoa

Uhkasakkoja hoitoon pääsyn viivästymisestä määrättäisiin nyt ensimmäistä kertaa hoitotakuun aikana.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus ja lääninhallitukset harkitsevat uhkasakon asettamista Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireille sekä Kainuun maakunnalle hoitoon pääsyn viivästymisen takia.

Viime toukokuussa kerättyjen tietojen mukaan jonotilanne oli pahin näissä sairaanhoitopiirissä. Varsinais-Suomessa oli lokakuun lopussa 1120 yli kuusi kuukautta hoitoa jonottanutta potilasta. Kanta-Hämeessä heitä oli 523 ja Kainuussa 119.

Uhkasakkojen määriksi on kaavailtu Kanta-Hämeelle 500 000 euroa, Varsinais-Suomelle miljoona euroa ja Kainuulle 150 000 euroa. Mahdollisten uhkasakkojen suuruudet on määritelty jonottavien potilaiden määrän ja sairaanhoitopiirin maksukyvyn mukaan.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta hoitotakuun aikana, kun hoitoon pääsyn viivästymisestä määrättäisiin uhkasakkoja.

Hoitoon pääsy on oltava lain edellyttämällä tasolla 30.6.2008 mennessä.

"Uhkasakon mahdollisuus kiusallinen asia"

Suurin mahdollinen uhkasakko, miljoona euroa, koskisi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä.

Piirin johtaja Aki Lindén kertoo MTV:n uutisille, että piirin kasvaneet jonot johtuvat suurimmaksi osaksi kaihileikkauksista.

- Uhkasakon mahdollisuus on toki kiusallinen asia, mutta en pidä tilannetta kovin dramaattisena, sanoo Lindén.

Kaihileikkauksiin tulee piirissä paljon lähetteitä, ja kun osa kokeneista lääkäreistä on siirtynyt yksityissektorille, jonot ovat kasvaneet.

Lindénin mukaan kaihileikkausjono pystytään purkamaan muutamassa kuukaudessa ostopalvelujen ja oman henkilökunnan lisätyön avulla.

- Jonojen purku ei ole yksinomaan rahasta kiinni, sanoo Lindén.

Sairaanhoitopiireillä on mahdollisuus antaa selitys tilanteesta ennen uhkasakon määräämistä. Sen jälkeen Teo ja lääninhallitukset tekevät päätöksensä mahdollisista uhkasakoista ja niiden lopullisesta suuruudesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme