Mainos
Mainos

Kolmen maan puheenjohtajaryhmät Suomelle mieleinen malli

EU:ssa siirrytään todennäköisesti malliin, jossa puheenjohtajan tehtäviä hoitavat useamman maan ryhmät yhdessä. Malli on saanut EU-maiden enemmistön kannatuksen. Asiasta saatetaan tehdä ratkaisuja jo maanantaina Brysselissä, jolloin ulkoministerit käyvät HVK-neuvotteluja EU:n uudistuksista.

EU


EU siirtyy todennäköisesti malliin, jossa puheenjohtajan tehtäviä hoitavat useamman maan ryhmät yhdessä. Tiimipuheenjohtajuusmalli on saanut taakseen EU-maiden enemmistön kannatuksen. Asiasta saatetaan tehdä ratkaisuja maanantaina Brysselissä, jolloin ulkoministerit seuraavan kerran käyvät HVK-neuvotteluja EU:n uudistuksista.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta käsitteli asiaa perjantaina ja päätti kannattaa mallia, jossa ryhmissä olisi kolme jäsenmaata. Ne vastaisivat yhdessä EU:n ministerineuvoston ja työryhmien vetämisestä 18 kuukauden ajan, siten että kukin maa vuorollaan vastaisi tehtävistä puolen vuoden ajan. Kauden jälkeen vuoroon tulisi seuraava kolmikko.

-On myös mahdollista, että ryhmä jakaisi tehtävät niin, että sama maa vastaisi puheenjohtajan tehtävästä koko puolentoista vuoden ajan, sanoi alivaltiosihteeri Jari Luoto. Luoto huomautti, että tämä alkaa tosin olla jo niin pitkä aika, että ministerin mahdollisuudet toimia myös kotimaan politiikassa ovat melko olemattomat. Silloin pitäisi myös varmistaa, että vetovastuut jakautuvat tasapuolisesti eikä niin, että suurin tiimiin kuuluva maa varaisi painavimmat tehtävät itselleen.

Ryhmät on ajateltu koottavan niin, että mukana olisi aina erikokoisia maita eri puolilta unionia; Suomen mielestä tämä ei saa merkitä sitä, että suuret maat toimivat muita useammin puheenjohtajaryhmän jäseninä. Suomi vastustaa myös ajatusta, että EU:lle valittava ulkoministeri toimisi myös ulkoasiainneuvoston puheenjohtajana. Suomen kanta on se, että jäsenmaiden edustajien tulee puheenjohtajavuorollaan hoitaa myös tämän neuvoston puheenjohtajan tehtävä.

Suomi voi olla viimeinen

Suomi ja Itävalta ovat lisäksi esittäneet, että EU-maat sopisivat milloin uudet järjestelmät astuvat voimaan. Se vaatii, että kaikki 25 EU-maata ratifioivat uuden sopimuksen, josta yritetään saada sopu valmiiksi viimeistään ensi vuoden keväällä. Tämän arvioidaan kestävän ehkä vuoden 2006 loppuun.

Suomi katsoo, että uusia järjestelmiä voitaisiin alkaa soveltaa vuoden 2007 alusta. Suomelle se sopisi, koska sen myötä Suomi olisi viimeinen nykyisen mallin mukainen puheenjohtajamaa hoitaessaan tehtävää loppuvuodesta 2006. Itävalta on vuorossa vuoden alkupuolella, joten sekin haluaa varmistaa, onko aikataulu tältä osin muuttumassa.

Alun perin Suomen piti olla puheenjohtajana vasta alkuvuonna 2007, mutta vetovuoroja päätettiin vaihtaa Saksan kanssa. Syynä olivat vaalikiireet; Saksalla on vaalit syksyllä 2006, Suomella eduskuntavaalit maaliskuussa 2007. Vaihdolla varmistettiin, että kumpikaan maa ei joudu järjestämään vaaleja ja puheenjohtajuutta samaan aikaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme