Mainos

Kolmiolääkkeiden uusiminen tiukemmaksi

Useissa kaupungeissa on tiukennettu kolmiolääkereseptien uusimiskäytäntöjä. Tiukemmalla käytännöllä halutaan estää keskushermoston kautta vaikuttavien lääkkeiden tahatonta väärinkäyttöä sekä reseptien väärentämistä.

Esimerkiksi Oulun seudun terveysasemilla ei enää uusita kolmiolääkkeiden reseptejä yhteispäivystyksessä tai terveysasemien päivystysvastaanotoilla. Puhelinreseptinkin saa ainoastaan erityistapauksissa.

-Tiukemmalla käytännöllä pyritään siihen, ettei näitä lääkkeitä kirjoiteta aivan miten sattuu, joten taustalla on myös potilasturvallisuus. Kun reseptit uusitaan lääkärin vastaanotolla, samalla arvioidaan lääkehoidon tarpeellisuus, Oulun kaupungin avoterveydenhuollon ylilääkäri Päivi Hirsso sanoo.

Potilasta näkemättä lääkäri voi uusia tällaisten lääkkeiden reseptit ainoastaan silloin, kun potilaalle on tehty kirjallinen hoitosuunnitelma.

-Hoitosuunnitelma kirjataan potilaan potilastietoihin, jolloin jokainen lääkäri sitoutuu tehtyyn sopimukseen. Hoitosopimuksen perusteella hän kykenee arvioimaan myös lääkehoidon tarpeellisuutta, Hirsso sanoo.

Säännöt kuntoon laajalti

Suomessa reseptien uusimiskäytäntöjä on kiristetty lähes 40:lla paikkakunnalla. Lääkehoidon kehittämiskeskuksen Rohdon johtaja Taina Myllyranta sanoo, että eri paikkakunnilla Rohdon antama suositus on otettu käyttöön kunnan omien tarpeiden mukaan.

-Kysehän on suurten kaupunkien ongelmasta. Isoissa kaupungeissa lääkärit ja potilaat eivät tunne toisiaan kovin hyvin. Pienemmillä paikkakunnilla lääkärit tuntevat potilaat paremmin, jolloin myös potilaiden lääkehoitoa voidaan seurata paremmin, Myllyranta sanoo.

Helsingissä vastaavanlainen käytäntö on ollut käytössä jo pari vuotta. Hirsson mukaan käytäntö on rauhoittanut ja selkeyttänyt tilannetta. Silti lääkärit joutuvat yhä useammin miettimään potilaiden tarkoitushakuisuutta.

-Monet syövät jatkuvasti lääkkeitä, joita pitäisi käyttää vain tarvittaessa, ja tämähän on erittäin huono syy uusia lääkeresepti. Meidän A-klinikkalääkäreiden kanta on se, että lääkäri, joka lääkityksen aloittaa, hän myös sen lopettaa, Hirsso sanoo

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot