Mainos
Mainos

Koloradonkuoriaiset pysyneet toistaiseksi poissa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa kuitenkin tarkkailemaan perunapeltoja, sillä nyt on se aika, jolloin voidaan löytää kuoriaisen toukkapesäkkeitä.

Suomen perunamaat näyttävät toistaiseksi varjeltuneen koloradonkuoriaisilta tänä kesänä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on etsinyt kuoriaisia ja niiden toukkia paikoista, joista näitä tuholaisia löydettiin viime ja edellisvuonna eli Etelä- ja Pohjois-Karjalasta sekä Etelä-Savosta.

Eviran kasvintarkastajat ovat käyneet tarkistamassa myös kansalaisten havaintoepäilyjä sekä vuosittain tutkittavia havaintopaikkoja. Kaikkiaan tarkistuksia on tähän mennessä tehty kolmisenkymmentä, mutta yhtään koloradonkuoriaista ei ole tavattu. Kaikki ilmoitetut kuoriaishavainnot ovat osoittautuneet leppäpirkon toukiksi tai koteloiksi.

Maanantaina Pohjois-Savossa riehunut myrskykään ei todennäköisesti tuonut koloradonkuoriaisia tullessaan, sillä tuuli tuli lounaasta. Pienenä mahdollisuutena pidetään sitä, että paikalliset ilmavirtaukset olisivat voineet levittää kuoriaista itärajalla, lähellä Karjalankannasta, arvioidaan Evirasta.

Evira kehottaa kuitenkin tarkkailemaan perunapeltoja, sillä nyt on se aika, jolloin voidaan löytää kuoriaisen toukkapesäkkeitä. Näissä toukkapesäkkeissä toukat ovat syöneet perunan lehtiä ja lehdillä on toukkia tai niiden tummia ulostekasoja.

Koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä pitää ilmoittaa heti Eviran tai TE-keskusten kasvintarkastajille. Koloradonkuoriaisen toukka on kirkkaan oranssinen ja sen kyljissä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täyteen kokoonsa kasvaneet toukat ovat noin sentin mittaisia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme