Mainos
Mainos

Komennusmiehet pohtivat taas lakkoa

Tänään metallimiehet marssivat ulos Turun telakalla.

Komennusmiesten tyytymättömyys matkakorvausten ja päivärahojen verottamiseen on johtamassa jälleen työnseisauksiin suurilla telakkatyömailla. Kesäkuussa laajoihin mielenilmauksiin johtanut kiista voi uusiutua loppuviikon aikana.

Tänään metallimiesten maanantaihin asti jatkuva ulosmarssi toteutettiin Turun telakalla. Ammattiosastojen vastalauselakoista muissa kaupungeissa on määrä päättää huomisen aikana. Mahdollisia ovat lakot ainakin Helsingissä ja Raumalla.

Kesäkuussa tuhansia komennusmiehiä osallistui mielenosoituslakkoihin. Niistä osa kesti useita päiviä. Työnseisauksia toteutettiin tuolloin Turun, Rauman, Helsingin ja Porin telakoilla ja Porvoon öljynjalostamossa.

Puoliltapäivin Turussa toteutettuun ulosmarssiin osallistuneiden komennusmiesten määrästä ei vielä illalla ollut tietoa. Kesäkuussa pelkästään Turussa ja Raumalla mielenilmauksiin osallistui toistatuhatta työntekijää ja Porvoossa noin tuhat.

SAK:lainen Metallityöväen liitto on pyrkinyt rauhoittelemaan ammattiosastojen protesteja. Liiton mielestä asiaan tulee hakea ratkaisu ilman lakkoja, koska ne vaikuttavat alan työllisyyteen. Aktiivisimpia mielenilmauksien järjestäjiä ovat olleet ammattiosastot, joissa vasemmistoliitolla on vahva asema.

Verotus jatkuu entisellään

Turun metallityöväen ammattiosaston toimitsija Jyrki Yrttiahon mukaan mielenilmauksiin päädyttiin, koska asia ei näytä etenevän.

Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän on määrä tehdä tämän vuoden puolella esitys ongelman ratkaisemiseksi. Veroviranomaiset ovat kuitenkin pääosin jatkaneet entistä verotuskäytäntöään.

- Korkein hallinto-oikeus teki heinäkuussa päätöksen, joka tukee komennusmiesten vaatimuksia. Edistystä on saatu myös korottomassa maksulykkäyksessä.

Itse ongelma ei Yrttiahon mukaan kuitenkaan ole poistunut. Veromätkyt koskevat hänen mukaansa noin 900:ää työntekijää ja noin 15:tä yritystä.

Verottaja on vaatinut komennusmiehiltä takaisin tuhansien eurojen korvauksia. Etenkin telakkatyöläiset ovat saaneet mätkyjä usean vuoden ajalta.

Komennustyötä koskeva laki muuttui vuodenvaihteessa siten, että kahden ja kolmenkin vuoden työskentelyä samassa paikassa voidaan pitää tilapäisenä. Aiemmin rajana pidettiin noin vuoden pestiä. Verottaja on metallimiesten mukaan tulkinnut telakan kaltaiset työpaikat yhä vakinaiseksi työpaikoiksi.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoman nimittämä työryhmä katsoi kesäkuun lopulla, että päivärahoista määrättyjen jälkiverojen perintä on keskeytettävä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme