Mainos

Komennusmiesten verokorjaukset junnaavat paikallaan

(MTV3/Raisa Pöllänen)

Ehdotukset komennusmiesten isojen jälkiverojen estämiseksi odottavat yhä käsittelyä valtiovarainministeriössä. Ministeriö on kuitenkin luvannut tutkia komennusmiesten verokohtelun.

Viime vuoden lopulla valtiovarainministeriön asettama työryhmä suositti komennusmiesten jälkiverojen huojentamista ja laati lakiesitykset tuloverolain muuttamiseksi. Uuden hallituksen aikana esitykset eivät ole kuitenkaan edenneet, vaan asia junnaa yhä paikallaan.

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Mika Lintilä lupasi eduskunnassa järjestetyssä verofoorumissa, että ministeriö ryhtyy nyt selvittämään verokohtelua ja selvityksen jälkeen asia siirtyy hallituksen käsiteltäväksi. Tarkemmasta aikataulusta hän ei osannut sanoa.

Lintilä vieritti vastuuta asian jumiutumisesta edellisen hallituksen valtiovarainministerille Eero Heinäluomalle. Lintilän mukaan Heinäluoma ei laittanut ehdotuksia jatkovalmisteluun, vaikka vaalien takia ministeriön vero-osastolla olisi ollut aikaa tarttua asiaan.

Metalliliitto: Tilanne kriittinen

Metallityöväen Liiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen totesi verotilaisuuden jälkeen, että komennusmiesten matkakorvausten verokohtelun muuttaminen on pahasti kesken. Hänen mukaansa tilaisuudessa saatiin kuitenkin viestitettyä, että jo valmista lakiesitystä "Lex Yrtinahoa" pitäisi kiirehtiä, jotta se voisi astua voimaan ensi vuoden alusta. Putkosen mielestä asia on nyt vain tahdosta kiinni.

Jälkiverotuksen vuoksi työntekijät harkitsevat komennuksille lähtöä pitkään ja jopa yrityksissä on tehty päätöksiä, ettei omaa pesää kauemmaksi lähdetä.

- Tämä on kriittinen asia metalliteollisuuden kannalta. On tärkeää saada työ ja työntekijä kohtaamaan. Komennustyö on ainoa vaihtoehto ja nyt ihmiset eivät uskalla lähteä, Putkonen sanoo.

Metalliliitto muistuttaa, että verottaja jatkaa yhä alihankintayritysten jälkiverottamista, vaikka KHO ja Turun hallinto-oikeus ovat jälkiverotuspäätöksiä kumonneet. Edelleen ratkaisuja odotetaan satoihin valituksiin.

- Lounais-Suomessa verottaja on jälleen aktivoitunut aloittamaan lähes identtisiä jälkiveroprosesseja. Siellä on karmeita tapauksia.

Putkosen ihmettelee komennustyöryhmän vuoden takaisen esityksen jumiutumista. Verotilaisuudessa oli mukana eri ryhmien kansanedustajia ja kaikki olivat yhtä mieltä lakiesityksen etenemisen tärkeydestä.

Valtiovarainministeriön asettama ns. komennusmiestyöryhmä on esittänyt huomattavia huojennuksia komennusmiesten saamiin jälkiveroihin. Lisäksi työryhmä on ehdottanut työmatkan käsitteen laajentamista, jolloin verovapaiden matkakustannusten korvausten maksuoikeus lavenisi. Työryhmä on myös ehdottanut, että käyttöön otettaisiin uusi verovähennys. Se voitaisiin tietyin edellytyksin myöntää niille, jotka työn takia joutuvat asumaan kahdella paikkakunnalla.

Pitkäaikainen kiista telakoilla työskentelevien komennusmiesten päivärahojen verokohtelusta on johtanut useisiin ulosmarsseihin ja lakkoihin.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot