Mainos
Mainos

Komissio kieltäisi ajoverkkokalastuksen suojellakseen pyöriäisiä

EU:n komissio haluaa kieltää ajoverkoilla kalastamisen Itämerellä. Tarkoituksena on suojella harvinaista pyöriäisiä joutumasta kalastajien verkkoihin.

EU:n komissio hakaavailee ajoverkoilla kalastamisen kieltämistä Itämeren alueella. Kielto tulisi voimaan vaiheittain vuoden 2007 alkuun mennessä.

Pyöriäistä pidetään Euroopan uhanalaisimpana pikkuvalaana. Komission mukaan Itämeren pyöriäiskanta on niin pieni, että harvatkin verkkoon sotkeutumiset vaikeuttavat sen suojelua. Ajoverkoilla kalastetaan Itämerestä pääasiassa lohta.

Joillekin kalastajilla ajoverkkokalastus on ainoa tulonlähde, jota on vaikea korvata muilla menetelmillä. Kalatalouden keskusliitossa arvioidaan, että tällaisia ammattimaisia lohenkalastajia olisi jäljellä vain joitakin kymmeniä.

Ajoverkkokiellon lisäksi komissio esittää, että muussa verkkokalastuksessa pitäisi käyttää pyöriäisiä ja delfiinejä karkottavia äänilaitteita. Tämä määräys koskisi kaikkia EU:n merialueita. Direktiivin hyväksymisestä päättävät aikanaan EU-maiden ministerit sekä Euroopan parlamentti.

EU on jo aiemmin kieltänyt ajoverkkojen käytön Atlantin ja Välimeren tonnikalanpyynnissä. Ajoverkkojen käytöstä neuvotellaan paraikaa myös Itämeren ja Pohjanmeren pikkuvalaita koskevaan ASCOBANS-sopimukseen liittyen.

Pyöriäinen harvinainen polskija

Ympäristöministeriössä arvioidaan, että pyöriäisiä elää eteläisellä Itämerellä ehkä kuutisensataa. Lukuun päädyttiin vuonna 1995 tehdyn laskennan perusteella. Pyöriäisiä ei tosin havaittu montakaan, mutta kokonaismäärä arvioitiin tietyn laskentakaavan avulla.

Hataria tietoja yritetään nyt paikata yleisöhavaintojen avulla. Ympäristöministeriön verkkosivuilta löytyy ohjeet pyöriäisen tunnistamiseksi sekä kaavake havainnosta ilmoittamista varten. Sivuilta löytyy myös tiedot kaikista vuosien 2001-2002 havainnoista.

Viime vuonna ministeriöön ilmoitettiin Nauvosta ja Inkoosta kolme havaintoa yhteensä seitsemästä yksilöstä. Niiden perusteella pääteltiin, että Suomen vesissä polski luultavimmin kolme tai neljä pyöriäistä.

Vielä sata vuotta sitten Itämerta kiersi vielä arviolta kymmenen- tai kaksikymmentätuhatta pyöriäistä vuodessa. Ensin kantaa verotti metsästys. Myös kovat pakkastalvet ovat kohtalokkaita pyöriäisille. Ympäristömyrkyilläkin saattaa olla osansa kannan heikentymiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme