Mainos
Mainos

Kommentti: Hallituksen on syytä katsoa peiliin, miksi äidit valitsevat kodin eikä työtä

Työllisyysasteen nosto 72 prosenttiin on ollut Juha Sipilän hallituksen päätavoitteita. Jotta tämä onnistuisi, olisi tärkeää saada myös naiset mukaan työtalkoisiin. Hallitus on kuitenkin itse tehnyt useampia ratkaisuja, joiden seurauksena äidit jäävät pidemmäksi ajaksi kotiin hoitamaan lapsiaan sen sijaan, että he hakeutuisivat työelämään, kirjoittaa politiikan toimittaja Antonia Berg.

Tällä hetkellä isät käyttävät vain 10 prosenttia kaikista ansiosidonnaisista vanhempainrahapäivistä. Tasa-arvon kannalta äitien tilannetta työmarkkinoilla helpottaisi eniten se, että perhevapaiden käyttö jakautuisi vanhempien kesken tasaisemmin. 

Jotta tämä toteutuisi, isille korvamerkittyjä vapaita on lisättävä. Isät kun lähinnä käyttävät vain ne vapaat, joilla on isyys-sana etuliitteenä.

Tässä tarvitaan myös asennemuutosta työelämässä. Monilla työpaikoilla pidetään edelleen itsestäänselvyytenä, että vanhempainvapaa ja hoitovapaa kuuluvat äidille. 

Heti ensikättelyssä istuva hallitus päätti suurentaa päiväkotien ryhmäkokoja, poistaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja nostaa päivähoitomaksua.

THL:n tutkimuksen mukaan yksi suurimpia syitä siihen, että äidit jäävät kotiin lastensa kanssa pitkäksi aikaa, on nimenomaan epäluottamus varhaiskasvatuksen laatuun. Lisäksi useamman lapsen päivähoito on kallista, varsinkin jos on pienituloinen. Hallitus ehti jo ottaa askeleen oikeaan suuntaan, kun se kumosi aikaisemman päätöksensä ja on alentanut varhaiskasvatusmaksuja pieni- ja keskituloisilta. 

Yleisesti on uskottu, että lyhentämällä kotihoidontuen pituutta äidit menisivät aikaisemmin takaisin töihin.  THL:n tutkimus kuitenkin osoittaa, että tämäkään ei pidä paikkaansa.

Parivuotiaiden lasten äideistä 60 prosenttia on jo töissä. Niistä äideistä, jotka jäävät kotiin, yli puolella ei ole työpaikkaa mihin palata. Lisäksi yli puolella on heikko koulutustaso tai pelkästään peruskoulu käytynä.

Koulutuskin on tunnetusti ollut tämän hallituksen leikkurissa. Nyt olisi siis korkea aika miettiä vanhoja säästöpäätöksiä sen sijaan että puuhastellaan tukikuukausien määrällä –jos hallitus oikeasti haluaa lisää äitejä työelämään.

Hallituksen kannattaisikin nyt ottaa hattu nöyrästi kouraan. Vaatii rohkeutta myöntää, että väärin tuli toimittua, mutta yleensä tämä palkitsee pitkällä tähtäimellä!

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot