Mainos

Kommentti: Helppoa matematiikkaa – ennaltaehkäisy säästää rahaa

Oulun koulupuukotus on nostanut taas kouluterveydenhuollon ja nuorten mielenterveyspalvelut puheenaiheiksi. Samaan aikaan odotetaan, mitä tarkoittaa hallituksen päätös purkaa kuntien tehtäviä miljardilla eurolla.

Sairauksien ja ongelmien ennaltaehkäisy kannattaa – eikä ainoastaan inhimillisestä näkökulmasta, vaan myös puhtaasti taloudellisesti arvioituna. Kun vertailee kustannuksia, joita vuosia jatkunut ongelmien kasaantuminen tuo tullessaan heti tapahtuvaan puuttumiseen, on ero silmiinpistävä.

Niin silmiinpistävä, että ihmetyttää, miksei sitä huomata.

Kotitaloustasolla voisi tilannetta verrata siihen, että laiminlyödään talon kunnossapito ja lykätään esimerkiksi vuotavan katon remonttia säästösyistä myöhempään. Pahimmassa tapauksessa vuoto ehtii aiheuttaa kaikenlaista muuta ongelmaa ja remontti tulee pidemmän päälle todella kalliiksi.

90-luvun lamamainingeissa tehtiin peruspalveluihin suuri määrä leikkauksia. Perheiden pahoinvointi lisääntyi – ja siinä samassa lasten. Peruspalveluissa kirjattiin kaivatut säästöt, mutta sen merkitsevän viivan alle jäi lopulta alkuperäistä paljon suurempi summa kuitattavaksi.

90-luvun laman varjossa kasvanut synkkä sukupolvi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tutkinut vuonna 1987 syntyneiden suomalaisten hyvinvointia. Raportti puhuu karua kieltä 90-luvun leikkausten varjossa kasvaneesta sukupolvesta – ja sen aiheuttamista kustannuksista.

Vuoden 1987 ikäluokasta noin kolme prosenttia on ollut sijoitettuna jossakin vaiheessa elämäänsä kodin ulkopuolelle. Vuonna 2010 kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia oli Suomessa noin 17 000.

Lastensuojelun keskusliiton mukaan yhden lapsen sijoittaminen sijaisperheeseen maksaa noin 1 900 euroa kuukaudessa, ammatilliseen perhekotiin noin 5 000 euroa kuukaudessa ja laitoshoitoon noin 8 000 euroa kuukaudessa.

Joka viides vuonna 1987 syntyneistä on THL:n mukaan käyttänyt psykiatrian erikoissairaanhoidon palveluita tai psyykenlääkkeitä ennen aikuisikää. Psykiatrisessa laitoshoidossa olevien osuus ikäluokasta on kasvanut selvästi 90-luvun alusta.

Varovainenkin arvio psykiatrisen laitoshoidon kustannuksista on muutama sata euroa vuorokaudessa eli kuukausitasolla noin 10 000 euroa henkilöä kohden.

Vertailun vuoksi voisi todeta, että palkkavertailu.comin mukaan koulupsykologin keskipalkka on 3 294 euroa, koulukuraattorin 2 743 euroa, kouluterveydenhoitajan 2 363 euroa ja terveyskeskuslääkärin 5 806 euroa kuukaudessa.

Kannattivatko leikkaukset pidemmän päälle? Laskekaa itse.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot