Mainos

Kommentti: Hyvinvointivaltion purku "jumalaton tehtävä", sanoi ministeri

Ovatkohan kaikki ministerit hahmottaneet, mitä hallitus päätti kestävyysvajeesta?

Epäilen.

Puhumattakaan eduskuntaryhmistä tai kenttäväestä.

Todellisuus tulee olemaan karmaiseva.

Hallitus lupasi marraskuun loppuun mennessä tehdä päätöksen, miten yli 9 miljardin kestävyysvaje kurotaan umpeen vuoteen 2017 mennessä. Jos Raimo Sailas sanoo, että tehtävä on vuoren kokoinen MTV3 uutisten haastattelussa, silloin se on todella vaikea - ja sekin on understatement.

Perjantaina eräs kokoomusministeri tunnusti, että tehtävä on jumalattoman vaikea.

Hallituspuolueissa koetaan nyt euforiaa siitä, että saamattomaksi parjattu "sekasikiöhallitus" pystyi tekemään historiallisen päätöksen. Setekikin sen selkä seinää vasten. Muuten olisi tullut uskottavuusvaje.

Miten päätös markkinoitiin hallituksessa?

Bujdettiriihessä kestävyysvaje käytiin läpi kalvoina. Näin täytyy tehdä! Yksityiskohdat jäivät täysin avoimeksi. Ja kuten tunnettua piru asuu yksityiskohdissa.

Jos yksityiskohtiin olisi menty suoralta kädeltä, ilmeet loppuinfossa olisivat saattaneet olla kovin toisenlaiset. Jotkut eivät ehkä olisi tulleet ollenkaan paikalle. Kestävyysvaje on siis 4,7 prosenttia BKT:sta eli noin 9 miljardia. Siitä 2,4 prosenttiyksikköä eli yli puolet tulee kuntataloudesta.

Kuntien menoista noin 80 prosenttia tulee palkoista.

Valtiovarainministeriö on laskenut että yksi miljardi tarkoittaisi noin 20 000 kuntatyöpaikkaa.

Toisenlaisiakin arvioita on - ja paljon korkeampia. Jos kilometritehtaalle lähtee pienipalkkaisia, lukumäärä nousee. Tuskin kaikki leikattavat virat ovat kovapalkkaisten lääkäreiden ja kunnanjohtajien virkoja, pikemminkin siivoojien.

Säästöt eivät synny pienistä puroista vaan isoista. Suuret säästöt syntyvät niistä asioista, mikä on hyvinvointivaltion ydintä - terveydenhoidosta, opetuksesta ja koulutuksesta.

Jos yksi miljardi otettaisiin tasaisesti, se tarkoittaisi n. 600 miljoonaa hoivatyöstä ja terveydenhoidosta, 300 miljoonaa opetuksesta ja koulutuksesta ja 100 miljoonaa muusta, kuuluu eräs asiantuntija-arvio.

Hallinnosta ja muista pienistä puroista voi säästää vain kymmeniä miljoonia.

Peanuts.

Kaikki puhuvat yhdestä miljardista. Toinen kaksi miljardia otetaan yleisestä julkisen sektorin tehostamisesta. Jotkut tulkitsevat, että myös se tarkoittaa kuntia.

Kun päätökset leikkauksista on tehty, täytyy säätää lakeja siitä, mitä palveluja hyvinvointivaltiossa ei enää saa.

Pääsevätkö kaikki hammashoitoon tai voidaanko kaikille taata pääsy syöpähoitoon?

Kuntien tehtäviä pitää leikata.

Tammikuussa valtiovarainministeriö laski, että lakisääteisiä tehtäviä oli 535.

Sen jälkeen kunnille on tullut 30 tehtävää lisää!

Miten näitä tehtäviä karsitaan? Siirretäänkö osa valtiolle?

Kun tänään kysyy, mitä tehtäviä voisi karsia, hyvin harvalla on aavistustakaan.

Edessä saattaa olla syksy, jolloin karhu tuli vastaan.

Vasemmistoliitto sopi budjettiriihessä, että puolue katsoo ensin, miltä kokonaisuus näyttää. Vasta sitten päätetään, voidaanko olla mukana hyvinvointivaltion kaatohankkeessa.

Voisi melkein jo arvata, että puolue hyppää hallitusvankkureista oppositiokärryihin.

Demarit lähtevät 15 prosentin gallupkannatuksella juhlimaan Forssan ohjelman 110-vuotispäivää Tampereelle. Forssan ohjelmassa luotiin hyvinvointivaltion mallia. Jo ajat sitten tehtävä on täytetty.

Nyt pitäisi purkaa.

Purkutalkoiden edessä demarit ovat ymmällään.

Kerrotaan, että kun puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen pyysi ehdotusta kuntatehtävien leikkauslistaksi, ensimmäinen puoluetoveri kieltäytyi.

Edessä on vaikea syksy.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot