Mainos
Mainos

Kommentti: Putinin ja Trumpin tapaaminen Helsingissä olisi jättipotti Suomelle – mutta mitä se merkitsisi Sauli Niinistölle?

Putin ehdottaa Trumpille tapaamista Helsingissä! Uutistoimisto Reutersin torstai-iltapäivänä Arkangelista ulos tuuppaama sähke läpäisi hetkessä koko kansainvälisen uutiskoneiston.

Ei ihme, sillä USA:n uusi presidentti ja Putin eivät ole tavanneet kasvotusten vielä kertaakaan. Tapaamiseen kohdistuu suuria odotuksia, koska maailman mahtavien kohtaamiset tarjoavat aina mahdollisuuden kansainvälisten jännitteiden purkamiseen. Ja jännitteitähän ei tästä ajasta puutu: Itä-Ukraina, Syyria, Irak, Pohjois-Afrikka, Afganistan.

On selvää, että varsinkin täällä Suomessa Putinin ja Trumpin mahdollinen tapaaminen nostattaa intoa. Palauttaisihan huippukokous Suomen maailmankartalle suurvaltojen sovittelun näyttämönä. Edellisestä kerrasta on aikaa jo 20 vuotta, silloin Helsingissä tapasivat Bill Clinton ja Boris Jeltsin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pyrki ensi kommenteissaan ennemmin hillitsemään intoa kuin nostattamaan sitä. Hänen mukaansa Putin on tehnyt ehdotuksen jo kertaalleen vuosi sitten, mutta asia ei ole sen jälkeen edennyt.

Sen Niinistö jätti lausumatta, että yksi järkälemäinen asia on toisin kuin vuosi sitten: Yhdysvalloissa on vaihtunut presidentti. Donald Trump on antanut ymmärtää haluavansa korjata suhteita Venäjän kanssa – toisin kuin edeltäjänsä Barack Obama.

Jo pelkästään tällä perusteella on aivan oikeutettua olettaa, että asia on kuin onkin edennyt.


Joten sallitaan siis spekulointi. Mikäli tapaaminen toteutuisi, se olisi Suomelle jättipotti.

Mutta se olisi sitä myös Sauli Niinistölle. Se nostaisi hänet maailmanpolitiikan valokeilaan ja aivan uudelle tasolle kansainvälisen politiikan vaikuttajana. 2000-luvun suomalaisen superpoliitikon titteli tulisi siinä sivussa.

Putinin aloite tulee Suomen sisäpolitiikan kannalta kutkuttavaan aikaan. Niinistöhän on luvannut ilmoittaa tämän kevään aikana tahtotilansa toiselle presidenttikaudelle. Siis aivan pian.

Kysymys kuuluu: voisiko huippukokouksen isännäksi tarjoutuva presidentti ilmoittaa, ettei pyri toiselle kaudelle? Äkkiseltään vastaus on: ei mitenkään voi. Jäähdyttelijän ja huipputason kansainvälisen välittäjän roolit sopivat huonosti yhteen.

Spekuloinnin voi toki osaltaan lopettaa vielä Donald Trump. Entä jos hän ei haluakaan tavata Putinia – ainakaan Helsingissä? Tviittiä odotellessa.

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimituspäällikkö

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme