Mainos

Kommentti: Vanhukset kotiin - hoitajamitoitukset kuntoon?

Monessa vanhusten hoitopaikassa mietitään nyt sitä, miten saataisiin hoitajamitoitukset kuntoon. Viidesosa ei pääse tavoitteeseen eli 0,5 hoitajaan vanhusta kohti. 

Syksyyn mennessä pitäisi päästä, sillä muuten hallitus tarttuu asiaan järeämmin keinoin. Näin lupasi viimeksi eilen peruspalveluministeri Susanna Huovinen haastattelussani.

Niin sanotusti jotain tarttis siis tehdä.

Mitoituksen ongelmia voidaan pyrkiä ratkomaan kahdella tavalla. Ensinnäkin, palkataan lisää hoitajia. Tähän kunnissa sanotaan, että ei ole rahaa. Säästää pitäisi.

Toinen tapa saada mitoitukset kohdilleen on vähentää vanhusten määrää hoitopaikoissa. Kun kuitenkin väestö ikääntyy eli potentiaalinen asiakasmäärä nousee, jonnekin heidät täytyy sijoittaa. Ratkaisu on tietenkin koti. Näin toimitaan jo esimerkiksi Janakkalassa. Siellä hoitajamitoituksiin odotetaan parannusta kun laitoshoidon asiakkaita kuntoutetaan, jotta heidät voidaan siirtää kotiin.

Tämä ratkaisumalli tulee kaiken järjen mukaan yleistymään. Osana hallituksen rakennepakettia vanhusten laitoshoitoa nimittäin supistetaan 500 miljoonalla ja kotihoitoa vahvistetaan 200 miljoonalla vuoteen 2017 mennessä. Vanhustenhoidosta säästetään siis yhteensä 300 miljoonaa ja samalla vanhusten elämänlaadun pitäisi parantua.

Kotihoidossa on vain laatusuosituksia, ei hoitajien määrää koskevia suosituksia samalla tapaa kuin laitoshoidossa.

Nyt on  yritetty päästä - läheskään aina onnistumatta -  siihen, että edes minimitason mukainen riittävä määrä hoitajia saadaan vanhustenhoitoon laitoksissa. Miten varmistetaan se, että kotihoidossa on riittävästi väkeä?

Käykö niin, että laitosten hoitajaongelmat siirretään koteihin?Mitoitukset laitoksissa saattavat olla tulevaisuudessa kunnossa, mutta ovatko vanhukset kunnossa kotona?

Kysyin myös tätä peruspalveluministeriltä. Hän myönsi, että tätä asiaa pitää tarkasti seurata.

Varmasti pitää, sekä ministerin että toimittajien. Käytännössä myös omaisten.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot