Mainos
Mainos

Konenäkö korvaa pian ihmissilmää

Niin sanotun konenäön arvellaan syrjäyttävän teollisuudessa yhä useammin perinteisen tuotannon valvonnan sekä vartioinnin.

Konenäöstä uskotaan kehittyvän merkittävä tekijä valvonnan ja vartioinnin aloille. Satakunnan ammattikorkeakoulussa on EU:n rahoituksella kehitetty konenäköä sovellutuksena teollisuuden eri aloille. Samassa hankkeessa satakuntalaisten kanssa on 23 pilottiprojektia, joihin osallistuu yli 70 yritystä eri puolta Eurooppaa. Ne toimivat elektroniikka-, paperi-, elintarvike-, tekstiili- ja puuteollisuuden aloilla.

Konenäko-tekniikka perustuu digitaalikameran ja tietokoneen yhteispeliin. Konenäkö havainnoi ja antaa tietoa tuotantolinjalle. Konenäön avulla esimerkiksi Italian Assisissa sijaitsevan pikkuleipätehtaan tuotanto on moninkertaistunut ja laatu parantunut. Viemäriputkien vikojen paikannuksessa on erinomaiset näkymät. Kun viat havaitaan nopeasti, säästävät kunnat ja kaupungit suuria summia. Konenäkö vähentää paperitehtaissa syntyviä seisokkeja. Vankilat pankit, lentokentät ja museot voidaan suojata konenäöllä paremmin kuin ennen.

Satakunnan ammattikorkeakoulun konenäköohjelmasta vastaava tutkimusjohtaja Antti Soini sanoo, että konenäöstä on tähän asti ollut olemassa vain erikoissovellutuksia, mutta tilanne on muuttunut, kun järjestelmän osien hinnat ovat halventuneet ja toimintojen kapasiteetti on kasvanut. Satakunnan ammattikorkeakoulu esittelee tutkimustyötään Automaatio 03 tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa huomisesta torstaihin tällä viikolla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme