Mainos

Konepäällystöliitto uhkaa lakoilla kaupunkien voimalaitoksia

STTK:lainen Konepäällystöliitto uhkaa pysäyttää useiden suurten kaupunkien voimalaitokset, mikäli liitto ei pääse jäsentensä työehtosopimuksista tyydyttäviin neuvottelutuloksiin. Tämän kuun 23. päivä alkavat lakot vaikeuttaisivat energian tuotantoa mm. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Kotkassa ja Mikkelissä.

Liitto jätti tänään valtakunnansovittelijalle kaksi lakkovaroitusta. Niistä toinen on kohdistettu kaupunkien energialaitoksia edustavalle Kunnalliselle työmarkkinalaitokselle ja toinen kuntien energiayhtiöitä edustavalle Energia-alan työnantajayhdistykselle. Lakot alkaisivat kello 6. Niiden piirissä olisivat kunnalliset Helsingin Energia, Kuopion Energia, Oulun kaupungin energialaitos ja Tampereen kaupungin sähkölaitos. Osakeyhtiömuotoisista energialaitoksista lakon piirissä olisivat Espoon Sähkö oyj, Vantaan Energia Oy, Turun Energia Oy, Kotkan Energia ja Etelä-Savon Energia Oy Mikkelissä.

Kaukolämmön tuotanto ja jakelu jäävät työtaistelun ulkopuolelle. Kaupungit joutuisivat hankkimaan sähkönsä ostamalla sitä yksityisiltä sähköyhtiöiltä. Lakkoa sovitellaan ensi perjantaina aamupäivällä. Kaksi vuotta sitten vastaava lakko vältettiin valtakunnansovittelijan sovintoesityksellä.

Konepäällystöliitto haluaa oman sopimuksen


Työsopimuskiistan taustalla ovat sopimusoikeudelliset riidat. Suomen Konepäällystöliitto ei kuulu mihinkään kunta-alan pääsopijajärjestöön, eikä se sen vuoksi ole sidottu muiden toimihenkilöjärjestöjen jo solmimien virka- ja työehtosopimusten piiriin. Se ei ole myöskään ollut tyytyväinen niiden edunvalvontaan, vaan se on vaatinut jäsenilleen omia sopimusoikeuksia sekä Kunta-alalle että osakeyhtiöihin.

Esimerkiksi kunta-alalla Konepäällystöliiton jäseniin sovelletaan nyt teknisten sopimusta. Liitto jättäytyi myös yksityisiä energiayhtiöitä edustavan Energia-alan keskusliitto Finergyn toimihenkilösopimusten ulkopuolelle. Niille ei ainakaan toistaiseksi lakonuhkaa ole annettu. Kuntasektorilla muut alan toimihenkilöliitot, STTK:laiset Tekniikan ja peruspalvelujen neuvottelujärjestö KTN, Kunnallisvirkamiesliitto, SAK:lainen Kunta-alan ammattiliitto KTV ja akavalainen Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö ovat tehneet työnantajapuolten kanssa yksivuotiset sopimukset.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot