Mainos

Konnevesi vahvoilla uudeksi kansallispuistoksi

Konnevesi on vahvoilla uudeksi kansallispuistoksi. Ympäristöministeriössä on meneillään selvitykset neljästä uudesta kansallispuistosta. Ehdolla kansallispuistoiksi ovat Salon Teijo, Keski-Suomen Konnevesi, Kainuun Olvassuo ja Lapin Käsivarren suurtunturit. Todennäköisimmältä vaikuttaa tällä hetkellä Etelä-Konneveden kansallispuiston perustaminen.

- Konnevedellä on vahva alueellinen tuki ja matkailuhyöty. Hanketta pidetään hyödyllisenä alueen kehittämisen kannalta ja siellä ei ole esteitä tullut intressitahoilta puiston perustamiseksi. Kyllä minä uskon, että Konneveden kansallipuiston perustaminen on hyvin todennäköistä nopealla aikataululla, arvioi ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.) tänään toimittajatilaisuudessa.

Hankalimmalta vaikuttaa suurtunturien kansallispuiston perustaminen.

- Lausuntokierroksen jälkeen käydään varmaan vielä syvällisiä keskusteluja alueella. Itsekin aion osallistua keskusteluihin. On mietittävä, onko kansallispuisto toteutettavissa niin, että sille saadaan paikallisesti tukea. Puiston perustaminen edellyttäisi lisäpanostuksia opastus- ja retkeilypalveluihin, luontomatkailun edistämistä sekä alueen rajaamiseen ja paikallisten ihmisten oikeuksiin liittyviä erityissäädöksiä, jotta se voisi olla mahdollinen, luettelee Niinistö.

Teijossa ja Olvassuolla on vielä ratkottavana metsästys- ja kalastuskysymyksiä.

Niinistö ei halua ennakoida, montako uutta kansallispuistoa tällä hallituskaudella on vara perustaa.

- Viemme esityksen koko hallituksen käsittelyyn ja siinä sitten arvioidaan se, miten paljon uuden tai uusien kansallispuistojen perustaminen vaatisi lisärahoitusta Metsähallituksen luontopalveluille. Se on selvää, että kansallipuisto tuo aluetaloudellisia hyötyjä matkailuelinkeinon ja ravintolapalveluiden kehittämisen myötä. Kansallispuiston tuoma hyöty on jopa 10-kertainen verrattuna valtion siihen panemaan panostukseen. Eli sinällään kansallispuistojen perustaminen on hyvää työllisyyspanostusta ympäristöhyötyjen lisäksi.

Hallitus tekee päätöksiä vuodenvaihteen paikkeilla.

- Tämä kokonaisuus viedään koko hallituksen käsittelyyn vuodenvaihteen tienoilla. Silloin arvioidaan, kuinka monta uutta kansallispuistoa voidaan perustaa ja millä aikataululla, sanoo Niinistö.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot