Mainos
Mainos

Konsultit: Tohmajärvi ja Värtsilä yhteen

Pohjoiskarjalalaisten Tohmajärven ja Värtsilän kuntien yhdistymistä selvittäneet Kuntaliiton konsultit ehdottavat uuden kunnan perustamista vuoden 2004 alusta alkaen. Molempien kuntien valtuustojen pitäisi käytännössä tehdä esitys valtioneuvostolle kuntajaoen muuttamisesta vielä tämän kevään aikana.

Uudessa kunnassa olisi noin 5700 asukasta. Tohmajärven nykyinen asukasluku on 5000 ja Värtsilän vajaat 700. Yhdistymisselvitys ehdottaa henkilöstön palvelussuhteiden turvaamista viideksi vuodeksi. Nykyiset palvelut säilyisivät edelleen Värtsilän taajamassa ja Niiralassa. Hallinto keskitettäisiin yhteen toimipisteeseen todennäköisesti Tohmajärvelle.

Uutena vaikuttamisen mahdollisuutena konsultit ehdottavat Värtsilä-johtokunnan perustamista. Sen tehtävänä olisi seurata palvelujen kehittymistä uuden kunnan alueella. Kuntien yhdistyminen helpottaisi elinkeinojen pitkäjänteistä kehittämistä, parantaisi työllisyyttä ja turvaisi palvelujen saatavuuden.

Suurimmat haasteet ovat väestön ikääntyminen, muutoliike sekä työpaikkojen lisääminen ja itärajan mahdollisuuksien hyödyntäminen Niiralan alueella.

Eniten ovat yhdistymishankkeessa hiertäneet aikataulu ja kunnanjohtajan valinta. Myös kunnan nimestä on odotettavissa tiukka vääntö. Konsultit ehdottavat uudeksi nimeksi tavallaan puolueetonta Niiralan kuntaa. Tohmajärven ja Värtsilän seurakunnat yhdistyivät jo kuluvan vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme