Mainos
Mainos

Korkeakouluopettajien työajoissa selvä ero

Ammattikorkeakouluissa opettajien työaika oli vuodessa yli 200 tuntia vähemmän kuin yliopistojen henkilöstöllä.

Yliopistojen henkilökunta käyttää työtehtäviinsä selvästi enemmän aikaa kuin ammattikorkeakoulujen henkilöstö. Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilöstön tehtävien hoitoon kului lukuvuoden aikana lähes 2 000 tuntia. Ammattikorkeakouluissa aikaa käytettiin yli 200 tuntia vähemmän.

Yliopistoissa työajat vaihtelivat eri ammattiryhmien kesken selvästi, kun taas ammattikorkeakouluissa virkaryhmittäiset erot olivat pienempiä.

Yliopistojen opettajilla kului virkatehtävien hoitoon lukuvuonna 2004-2005 keskimäärin 43 tuntia viikossa. Viikoittainen työaika laski tunnilla 15 vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen verrattuna.

Ammattikorkeakouluissa opetus vie isoimman osan työajasta

Tutkimustyö nappasi yliopistoissa työajasta keskimäärin 40 prosenttia. Ammattikorkeakouluissa tutkimustyötä tehtiin vain 10 prosenttia työajasta.

Yliopistossa opetustyöhön käytettiin alle puolet työajasta. Ammattikorkeakouluissa opetuksen osuus oli sen sijaan yli 70 prosenttia.

Yliopistoissa eniten opetusta oli humanistisissa- ja yhteiskuntatieteissä. Tutkimuksen osuus puolestaan oli suurin lääke- ja hoitotieteissä, maatalous- ja metsätieteissä, luonnontieteissä ja tekniikassa, joissa se vei lähes puolet työajasta.

Tehtäviin käytetyt ajat eivät ole yliopistoissa muuttuneet vuosikymmenien aikana juurikaan.

Tilastokeskus tutkimuksessa jokainen virka tai toimi oli mukana yhden viikon osalta, jolloin viranhoitajat kirjasivat ylös tekemänsä työtunnit.

Edellinen yliopistojen ajankäyttötutkimus tehtiin lukuvuonna 1991-1992. Ammattikorkeakouluja koskeva tutkimus tehtiin nyt ensimmäistä kertaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme