Mainos
Mainos

Korkeakouluopiskelijat ovat stressaantuneita

Korkeakoulututkimus 2000 osoittaa, että 86 prosenttia opiskelijoista kokee terveydentilansa hyväksi, mutta silti he oireilevat runsaasti.

Miehistä noin 15 prosenttia ja naisista lähes kolmannes kärsii väsymyksestä ja niskan- ja hartiaseudun vaivoista viikoittain.

Tämä ilmenee Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön Kelan kanssa yhteistyössä tekemästä juuri julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan unihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia, jännittyneisyyttä ja masentuneisuutta esiintyy 10 prosentilla opiskelijamiehistä ja 15 prosentilla opiskelijanaisista. Psyykkisiä ongelmia esiintyy 15 prosentilla miehistä ja 28 prosentilla naisista. Kaikkiaan neljännes opiskelijoista kokee huomattavaa stressiä.

Tupakointi harvinaista, alkoholinkäyttö ei

Korkeakouluopiskelijoiden tupakointi on melko harvinaista, vain 9 prosenttia miehistä ja 7 prosenttia naisista tupakoi päivittäin. Erityisesti miesopiskelijoiden tupakointi on vähentynyt rajusti, 1970-luvun puoliväliin asti opiskelijamiehistä 35-40 prosenttia poltti.

Alkoholia sen sijaan korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa kuluu: puolet miehistä ja neljännes naisista ylittää turvallista alkoholinkäyttöä kuvaavan rajan. Huumeita ainakin joskus on kokeillut 24 prosenttia miehistä ja 17 prosenttia naisista. Viisi kertaa tai useammin käyttäneitä on 7 prosenttia miehistä ja 4 prosenttia naisista.

Ruoka- ja liikuntatottumukset terveellisiä


Opiskelijat pyrkivät terveellisyyteen ruokailutottumuksissaan. He ovat vähentäneet leipälevitteen rasvaa, he syövät yleisesti kasviksia ja ruisleipää, eivätkä lisää suolaa ruokiin. Mutta etenkin miesopiskelijat saavat runsaasti rasvaa ja suolaa syödessään yleisesti pizzaa, ranskanperunoita, makkaraa tai perunalastuja.

Vapaa-ajan kuntoliikuntaa harrastaa ainakin kerran viikossa 76 prosenttia miehistä ja 79 prosenttia naisista. Naiset (40%) harrastavat miehiä (27%) selvästi enemmän yli puolen tunnin mittaista päivittäistä hyötyliikuntaa.

Korkeakouluopiskelijat ovat yleisesti normaalipainoisia (75%). Nuorista opiskelijamiehistä ylipainoisia on 16 prosenttia mutta 30-35 -vuotiaista jo 44 prosenttia. Naisilla ylipaino on harvinaisempaa.

Yhdessä olo vilkasta, yksinäisiä vähän

Hyvää keskustelutukea kokee saavansa 74 prosenttia miehistä ja 90 prosenttia naisista. Kokonaan vaille tukea jää 8 prosenttia miehistä ja 2 prosenttia naisista. Yksinäisyyttä kokee 4 prosenttia.

Nuorimmista opiskelijoista kaksi kolmasosaa kertoo olevansa yhdessä ystävänsä kanssa vapaa-aikana ainakin kahdesti viikossa. Yli puolet nuorista kertoo osallistuvansa myös järjestötoimintaan aktiivisesti, vähintään kerran kuukaudessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme