Mainos
Mainos

Korkeimman oikeuden presidentti uudistaisi KKO:ta

Korkeimman oikeuden (KKO) presidentti Olavi Heinonen haluaisi muuttaa ylimmän oikeusistuimen päällikkövirastoksi ja vähentäisi sen oikeusneuvosten määrää 15:een. Sanomalehti Kalevan haastatteleman Heinosen mukaan hänen toivomansa muutokset selkeyttäisivät Korkeimman oikeuden asemaa sekä helpottaisivat ja nopeuttaisivat asioiden käsittelyä.

Oikeusneuvosten määrän pudottaminen neljällä nykyisestä 19:stä varmistaisi Heinosen mukaan ennakkoratkaisujen paremman yhtenäisyyden. Heinosen mielestä nykyinen käytäntö, jossa kaikki tärkeimmät hallinnolliset päätökset tehdään täysistunnoissa, on raskas ja se tyhjäkäyntiä synnyttävä. KKO:n muuttuminen päällikkövirastoksi korostaisi presidentin asemaa, ja suurin osa päätöksistä voitaisiin tehdä presidentin ja 4-5 oikeusneuvoksen johtoryhmässä, Heinonen ehdotti.

Heinonen myös muuttaisi Korkeinta oikeutta entistä enemmän ennakkoratkaisujen tekijäksi eli predikaattituomioistuimeksi. Oikeusistuinten ja muiden viranomaisten rooli on Heinosen mukaan viime vuosikymmeninä muuttunut paitsi Euroopan unionin ja ihmisoikeussopimusten myötä, myös ihmisten mielissä. Tuomioistuimet ja muut viranomaiset ovat menettäneet niillä ennen ollutta auktoriteettiasemaansa, Heinonen totesi.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme