Mainos
Mainos

Korkeimmat valtiontuet Itä- ja Pohjois-Suomeen

Valtiontuen tarkoituksena on tukea luoda edellytyksiä eri alueiden taloudelliselle kasvulle. Tukialueilla saa ehdotuksen mukaan asua enintään 33 prosenttia väestöstä. Uutta nykyiseen tilanteeseen on myös se, että myös Etelä-Suomessa voidaan kansallisesta rahasta pienille ja keskisuurille yrityksille myöntää tukea. Ne alueet, joille tätä tukea voidaan myöntää, tulevat vähenemään.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt Suomen valtiontukialueita koskevasta ehdotuksesta vuosille 2007-2009.

Korkein tukiluokka kohdistetaan Itä-Suomessa Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakuntiin. Pohjoisessa mukana ovat Lapin maakunta ja Pohjois-Pohjanmaan maakunta Oulun, Raahen ja Ylivieskan seutukunnat pois lukien. Keski-Pohjanmaalta mukana on Kaustisen seutukunta. Keski-Suomessa ensimmäiseen tukiluokkaan tulee Saarijärven-Viitasaaren seutukunta.

Kehitysalueen toiseen tukiluokkaan ehdotetaan Pohjois-Satakunnan, Keuruun, Äänekosken, Kuusiokuntien, Järviseudun, Ylä-Pirkanmaan, Imatran, Suupohjan, Jämsän, Joutsan ja Lappeenrannan seutukuntia sekä Kuusankosken kaupunkia.

Ahvenanmaalta mukaan ehdotetaan kahta seutukuntaa eli Ålands Skärgårdia ja Ålands Landsbygdiä. Saaristosta tulee mukaan yhdeksän kuntaa eli Dragsfjärd, Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö, Rymättylä, Velkua, Kustavi ja Maalahti sekä valtioneuvoston asetuksen mukaisia kuntien saaristo-osia.

Valtiontukialueiden enimmäisväestöosuus (kuinka monta prosenttia väestöstä voi asua tukialueella) laskee uudella kaudella 40,6 prosentista 33 prosenttiin. Ehdotus toimitetaan seuraavaksi EU:n komission käsittelyyn.

Uutta Etelä-Suomen pk-yrityksille myönnettävät tuet

Itä- ja Pohjois-Suomi ovat kokonaisuudessaan valtion tukialuetta, kertoo valtiosihteeri Antti Mykkänen sisäasiainministeriöstä:

- Pohjois- ja Itä-Suomessa pienyritykset voivat saada vaikkapa 30 prosenttia julkista tukea investointeihinsa, keskisuuret voivat saada esimerkiksi 20 prosenttia. Ihan vastaava järjestelmä tulee jatkumaan, mutta Suomessa vaan ne alueet, joille tätä tukea voidaan myöntää, tulevat vähenemään. Uutta nykyiseen tilanteeseen on myös se, että nyt Etelä-Suomessa voidaan kansallisesta rahasta pienille ja keskisuurille yrityksille myöntää tukea.

Kauppa- ja teollisuusministeriö tekee tällä viikolla esityksen siitä, mitkä olisivat eri kokoisille yrityksille myönnettävät tukiprosentit.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme