Mainos
Mainos

Kortisonilla yhteys depressioon

Psykiatrian professori Hasse Karlsson sanoi tänään Turussa psykiatrisia häiriöitä käsitelleessä seminaarissa, että tutkimus tuottaa uutta tietoa psykiatrisiin häiriöihin liittyvistä biologisista ja psykologisista muutoksista.

Suomalaisten kansantaudiksi mainittuun depressioon eli masennukseen liittyy löydös, joka on tehty äskettäin. On todettu, että kortisoni tuhoaa tiettyjä aivojen hermosoluja.
Löydöksen on mahdollistanut magneettikuvauslaitteiden kyky havaita yhä pienempiä muutoksia.

Karlsson kertoi, että depression vaikutukset näkyvät aivoissa. Sitä ei pystytä kuitenkaan selvittämään, mikä on tilan laukaissut. Aivot ovat syystä riippumatta samassa tilassa. Laboratoriotutkimuksissa depressiota ei voi havaita.

Karlsson korosti, että mitä enemmän tiedetään psykiatrisiin häiriöihin liittyvistä biologisista ja psykologisista muutoksista, sitä paremmin voidaan kehittää uusia lääkkeitä.
Välittäjäaine serotoninin merkitys depression hoidossa on pitkään tiedetty. Nyt selvitetään muiden välittäjäaineiden vuorovaikutuksia. Karlsson korosti, että keskushermostojärjestelmät toimivat mutkikkaammin, kuin mitä on tähän asti arveltu.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme