Mainos
Mainos

Koskettava kuvaus ihmisestä sodassa

Marjaana Aumasto: Kuin isä poikaansa

(Tammi)

Mikään ei ole muuttunut niin paljon sadassa vuodessa kuin lapsen aseman, ajattelen taas kerran kun luen ”Kuin isä poikaansa”. Kirjan päähenkilö on Reino, nuorimpia ikäluokkia ehtimään jatkosotaan. Reinon äiti kuolee pojan ollessa pieni ja isä lähtee kahden muun sisaruksen kanssa unelmiensa Neuvostoliittoon ja Reino jätetään Einari veljen kanssa Suomeen. Pienet veljekset joutuvat huutolaisiksi. Tosiasia, mitä on vaikea muistaa: meidän isovahempiemme sukupolvessa on paljon huutolaislapsia.

Kommunistin pojat ovat huutolaishierarkiassa kaikkein huonompia ja heidät huutaa tilalleen vanhapoika. Hän ei saa kirjassa koskaan muuta nimeä. Einari veli ei selviä kovasta elämästä ja Reino jää vieraiden ihmisten vietäväksi yksinään.

Vanhapoika on huutolaispojalle reilu, mutta joka lauantaiset saunareissut ovat pojalle painajasmaisia. Lasten hyväksikäyttökin on osa vähän puhuttua historiaamme. Reino on talossa paremmassa asemassa kuin palkolliset, mutta kuitenkin aina vain huutolaispoika. Vanhapoika antaa herkkinä hetkinään ymmärtää, että Reino saa talon ja tilan. Mitään papereita ei kuitenkaan tehdä.

Tätä rikkonaista ja epäoikeudenmukaista kohtaloaan Reino muistaa ja muistelee juoksuhaudassa ja korsussa. Oma erilaisuus tulee esille sodassakin. Ainoa kaveri on lapsenkasvoinen Tauno ja muiden miesten mielestä nämä kaverukset tuntuvat olevan liian kiinnostuneita toisistaan.

Marjaana Aumasto kirjoittaa sellaista sotaa, jota on vähän kuvattu. Hän menee päähenkilönsä pään sisään ja kokee nuoren miehen ajatuksia ja pelkoja sodan keskellä. Aumaston Reino löytää sodasta myös kauneutta: koskemattomat hanget, aamun rauha ja lintujen pyynti.

Sodan loppuminenkaan ei anna Reinolle itsestäänselviä ratkaisuja. Hän päätyy Tampereelle kouluvuosien puolitutun Aunen hoteisiin. Aune alkaa leipoa Reinosta itselleen sulhasta, vastoin Reinon tahtoa. Mutta löytyy Tampereelta myös työ autokorjaamossa ja samantapainen perintöpaikkaoptio kuin vanhanpojankin luona. Nyt Reino on päättäväisempi ja Kivisen autokorjaamo jää Reinolle.

Kirja alkaa ja loppuu Reinon ainoan pojan Jarin elämään. Jari potee isänsä juurettomuutta eikä tahdo osata elää hyvää elämää, vakiintua, tulla isäksi. Isän kuoleman jälkeen Jari löytää oman onnensa avaimet.

Kaunis kirja ja syvällinen kuvaus sodan vaikutuksesta ihmiseen, mieheen ja koko kansaan.

Marjaana Aumasto ja ”Kuin isä poikaansa” Helsingin kirjamessujen Takauma-lavalla torstaina 25.10 klo 14.30. Haastattelijana Hilkka Hyrkkö.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme