Mainos
Mainos

Kosketus kehittää vauvan aivoja

Hyvä vuorovaikutus lapsen ja aikuisen välillä on tärkeää lapsen aivojen kehitykselle jo vauvasta alkaen.

Professori Synnöve Carlsonin mukaan vuorovaikutus aktivoi aivojen hermoratoja ja vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka lapsi myöhemmin ilmaisee itseään.

Lapsi tarvitsee myös koskettamista, sillä aivoihin syntyy jo varhain kartta omasta kehosta. Se muokkautuu suurelta osin kosketuksen kautta.

Aivot kehittyvät voimakkaimmin ensimmäisinä elinvuosina, ja vasta parikymppisellä ne ovat muokkautuneet aikuisen tasolle. Carlsonin mukaan varhaislapsuus on aivojen kehitykselle tärkeä koko loppuelämää ajatellen ja vaikuttaa ratkaisevasti siihen, minkälaiset valmiudet lapsi saa.

Vaikka erityisesti lapsen aivot ovat hyvin muovautumiskykyiset, aivot säilyttävät kyvyn muovata toimintaansa läpi elämän.

Aivojen alueet kehittyvät hyvin eri aikoihin, viimeisten joukossa otsalohkon alueet. Ne vastaavat esimerkiksi tarkkaavaisuudesta, tunteiden hallinnasta ja kyvystä arvioida kokonaisuuksia ja seurauksia.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme