Mainos
Mainos

Koskinen: Lihan matkustajatuontikielto Virosta turha

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen rauhoitteli tänään Päivittäistavarakauppa ry:tä. Yhdistys oli hämmästellyt ministerin toiveita saada Viron kohdalla poikkeus EU:n kaavailuille, joiden mukaan matkailijoilta kiellettäisiin lihantuonti unionin ulkopuolisista maista. Yhdistys peräsi kirjeessään ministeriltä kunnon perusteluja kannalleen.

-Siellä ei ole ehkä ymmärretty, mitä minä olen sanonut, Koskinen arveli. Virosta tuodussa lihassa ja muissa eläinperäisissä elintarvikkeissa ei ole ollut ongelmia. Toisaalta näitä tuotteita tuodaan niin vähän, ettei niillä ole vaikutuksia kotimaan markkinoihin. Tämmöinen kielto olisi Koskisen mukaan ennemmin kuluttajien kiusaamista.

-Enemmän sieltä kaljaa kannetaan kuin juustoa, hän vertasi.

Tuontikiellosta on määrä päättää ruuan turvallisuudesta vastaavassa EU:n pysyvässä komiteassa syyskuussa. Koskinen muistutti, että Viron kohdalla päätös tarkoittaisi vain noin vuoden mittaista kieltoa, jos Virosta tulee EU:n jäsen vuonna 2004.

Päivättäistavarakaupan kirjeessä pidetään elintarvikkeiden matkustajatuonnin edistämistä kotimarkkinoiden kannalta kyseenalaisena.

-Varsinkin tällaisessa tilanteessa, jossa sekä hintataso että yleinen verotaso ovat Virossa huomattavasti Suomea alhaisemmat. Toimitusjohtaja Osmo Laine luonnehtikin ministerin kantoja populistisiksi - varsinkin, kun Koskinen äskettäin tyrmäsi toiveet ruuan arvonlisäverotuksen alentamisesta.

-Nämä kannat eivät ole keskenään loogisia. Hän toivoikin, että ministeriö keskustelisi kotimarkkinakaupan edustajien kanssa ennen Viron EU-jäsenyyteen liittyviä linjauksia.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme