Mainos
Mainos

Kosmetiikan aiheuttamat allergiat lisääntyneet

Yksi syy kosmetiikka-allergioiden yleistymiseen saattaa olla muun muassa se, että kosmetiikkaa pitkään käyttäneet alkavat vasta nyt saada käyttämistään aineista oireita.

Kosmetiikan aiheuttamat allergiat ovat Suomessa lisääntyneet. Nykyisin kosmetiikalle on allergisia noin kuusi prosenttia väestöstä, kun kymmenen vuotta sitten allergisia oli viisi prosenttia väestöstä eli kymmeniä tuhansia ihmisiä vähemmän.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen mukaan muutos näkyy varsinkin hajuste- ja hiusväriaineallergioiden kasvuna.

Hiusväriallergioita on lisännyt aineiden runsastunut käyttö ja se, että hiusten värjäys aloitetaan nuorempana kuin aikaisemmin. Yksi syy kosmetiikka-allergioiden yleistymiseen on myös se, että kosmetiikkaa pitkään käyttäneet alkavat vasta nyt saada käyttämistään aineista oireita.

Kosmetiikka-allergian oireina ovat yleisimmin punoitus ja kutina, mutta iholle saattaa nousta myös rakkuloita tai iho saattaa hilseillä. Lieviä oireita voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä, mutta vakavat reaktiot vaativat lääkärin hoitoa.

Mustia hennatatuointeja syytä välttää lomatuliaisena

Terveydenhuollon ammattilaiset kehottavat välttämään varsinkin ulkomaiden lomakohteissa suosittuja mustia hennatatuointeja.

Terveydenhuollon maisteri Taina Paarmas huomauttaa, että musta väri saadaan niihin parafenyleenidiamiinista, jonka käyttöä ainakaan EU-maissa ei ole sallittu iholle jätettävissä tuotteissa sen voimakkaan allergiaa aiheuttavan taipumuksen vuoksi.

- Pahimmillaan aine saattaa aiheuttaa voimakkaita ihoreaktioita tai pysyvän hiusväriallergian, Paarmas sanoo.

Paarmaksen mukaan hyvin harva mustasta tatuoinnista oireita saanut on allergiatestien mukaan allerginen hennalle, vaan allergian aiheuttaa juuri parafenyleenidiamiini. Sen käyttö kosmetiikassa on Suomessa sallittu hiusvärien lisäksi ainoastaan ammattikäyttöön tarkoitetuissa ripsien ja kulmien kestoväreissä.

Punaruskeat hennatatuoinnit puolestaan tehdään käyttämällä hennakasvin kuivatuista lehdistä saatua jauhetta. Hennakin saattaa aiheuttaa esimerkiksi kosketusnokkosihottumaa tai astmaa, mutta henna-allergia on kuitenkin harvinainen ja liittyy tavallisimmin hennan ammattimaiseen päivittäiseen käsittelyyn.

Paarmas puhui hennatatuoinneista Helsingin Astma- ja Allergiayhdistyksen Turvallista kosmetiikkaa -seminaarissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme