Mainos
Mainos

Kosmetiikkatuotteiden ftalaattipitoisuudet huolestuttavat EU:ssa

Neljä viidestä kosmetiikka- ja hygieniatuotteesta sisältää myrkyllistä ftalaattia.

Ruotsin ympäristösuojeluyhdistyksen ja kahden brittiläisen tutkimusinstituutin tekemän tutkimuksen mukaan peräti 80 prosentissa deodoranteista ja hiustuotteista on ftalaattia. Suurina annoksina ftalaatti voi aiheuttaa lapsettomuutta aikuisille ja kehityshäiriöitä lapsille.

Kuluttajaviraston turvallisuusryhmän johtaja Pirkko Varpasuo kertoo, että ftalaattien käyttö kosmetiikassa on melko yleistä, mutta niiden vaarallisuutta ei ole kovin paljon tutkittu.

-Meillä on olemassa valtioneuvoston päätös Suomessa, jossa kielletään kuuden ftalaatin käyttäminen pienten lasten lelujen ja lastenhoitotarvikkeitten ainesosana, Varpasuo summaa.

Varpasuo tähdentää kuitenkin, että valtioneuvoston päätöksessä kiinnitetään huomiota ftalaatteihin, jotka voisivat kulkeutua ihmiseen suun kautta.

-Esimerkiksi ihokosketus ei ole sellainen asia, jonka kautta näitä [ftalaatteja] siirtyisi ihmiseen tai siitä ei meillä ainakaan ole tutkimustuloksia, Varpasuo kertoo.

Varpasuo muistuttaa, että kaikki nykyiset kosmeettiset valmisteet sisältävät tuotteen ainesosaluttelon, josta voi tarkistaa myös, onko tuotteessa flataatteja.

EU:ssa valmistellaan direktiiviä, joka kieltää ftalaatit kaikissa hygienia- ja kosmetiikkatuotteissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot