Mainos
Mainos

Kosovo-neuvottelut jatkuvat Helsingissä

Yhdysvaltain ja Venäjän valtuuskuntien oli määrä jatkaa neuvottelujaan Kosovon rauhanturvahankkeen yksityiskohdista presidentinlinnassa aamulla.

Neuvotteluja jatkavat ensin sotilasedustajat, jonka jälkeen neuvottelupöytään odotetaan myös puolustusministerejä William Cohenia ja Igor Sergejeviä. Myös ulkoministerit Madeleine Albright ja Igor Ivanov ovat yhä Helsingissä ja valmiit osallistumaan neuvotteluihin tarpeen vaatiessa. Neuvotteluista odotetaan jonkinlaista tulosta aamupäivän aikana, koska amerikkalaisten on määrä sen jälkeen matkustaa Naton neuvoston kokoukseen Brysseliin.

Ministerit ja sotilasedustajat ovat jo kaksi päivää yrittäneet löytää ratkaisua kiistaan Venäjän ja Nato-maiden rauhanturvaajien suhteista. Puolustusministerit sanoivat myöhään eilen illalla, että neuvottelut ovat loppusuoralla mutta yksityiskohtia on vielä hiottava. Vaikein ongelma sopimuksen tiellä on yhä se, millainen valvonta-alue, -vyöhyke tai -sektori venäläisille annetaan Kosovossa. Albright toisti torstaina, ettei venäläisille voida perustaa omaa sektoria Kosovoon.

Ivanov sanoi eilen, että Helsingin neuvotteluissa on päästy sopuun kahdessa kolmesta asiakokonaisuudesta. Yhteisymmärrys on saavutettu Venäjän hallussaan pitämän Pristinan lentokentän käytöstä sekä venäläisjoukkojen osallistumisesta Kfor-joukkojen komentorakenteeseen. Poistuessaan presidentinlinnasta yöllä Ivanov sanoi, että pääongelma on edelleen joukkojen sijoittaminen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme