Mainos
Mainos

Kosovo-operaatio alkaa

EU:n tähän saakka suurin siviilikriisinhallintaoperaatio on käynnistymässä Kosovossa. Operaation tavoitteena on saattaa Kosovo oikeusvaltion piiriin.

Suomesta lähtee aluksi 44 asiantuntijaa, mutta lopputavoitteena on saada Kosovoon noin 70 suomalaista. Suomalaisia asiantuntijoita on poliiseina, tuomareina ja vankeinhoidossa. Myös ihmisoikeus- ja tasa-arvoyksikön johtaja ja väestörekisteriasiantuntija ovat suomalaisia.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut suojelupoliisin ylitarkastaja Matti Raatikainen ei usko, että Kosovon kriisinhallintaoperaation EU-poliisit joutuvat kohtamaan yleistä vihanpitoa kosovolaisten puolelta.

Raatikaisen mukaan pahimmat ihmisoikeusrikolliset on saatu jo kiinni. Loppujen kiinnisaaminen riippuu kosovolaisista.

- Suuri kysymys on se miten kosovolaiset suhtautuvat siihen, että sotasankareiden joukossa on myös sotarikollisia. Mafia ja järjestäytynyt rikollisuus on Kosovossa suurempi ongelma kuin sotarikollisten vapaanaolo.

Länsi-Balkanin kautta kulkee suurin osa Eurooppaan tulevista huumeista, se on ihmiskaupan keskus ja siellä käydään erinäköistä asekauppaa.

Sisäasiainministeriön siviilikriisinhallinnan erikoissuunnittelija Helinä Kokkarisen mukaan on luontevaa, että EU ottaa vastuun siviilikriisinhallinnasta, koska Kosovo sijaitsee keskellä Eurooppaa. Kosovon lailla EU on monietninen, mutta jäsenmailla on yhteiset arvot ja päämäärät.

EU:n kriisinhallintaoperaation kestoksi on määritelty kaksi vuotta. Tänä aikana on tarkoitus vahvistaa ja tukea kosovolaisten viranomaisten ja instituutioiden toimintaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme