Mainos

Kosovossa taistellut suomalaispalkkasoturi vangittiin

Paimiolainen 25-vuotias mies on määrätty vangittavaksi Turun käräjäoikeudessa pakkokeinolain nojalla epäiltynä joukkotuhonnasta. Vangitsemisoikeudenkäynti ja siihen liittyvä aineisto julistettiin salaisiksi.

Asia on uudelleen esillä Turun käräjäoikeudessa viikon kuluttua 9. elokuuta. Vangittu on toinen Kosovon sotarikosasiasta epäilty suomalainen palkkasotilas.

natosotilas kosvossa, tähtää kiväärillä, oik.


Oikeus päätyi salaiseen menettelyyn keskusrikospoliisin pyynnöstä ja asian poikkeuksellisen laadun vuoksi. KRP:n rikoskomisario Rabbe Von Hertzen johtaa asian tutkimuksia Suomessa. Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä on määrätty hoitamaan jutun syyteharkinnan.

Toinen siviilien surmaamisesta epäilty suomalaismies on ollut viikonloppuna puhelimitse yhteydessä poliisiin. Von Herzenin mukaan poliisilla on vahva epäilys miehen olinpaikasta. Miehen toivotaan palaavan Suomeen mahdollisimman pian, jotta asian käsittely hänen kohdaltaan voidaan aloittaa.

Von Herzen ei halunnut arvioida, tullaanko myös toiselle suomalaismiehelle esittämään vangitsemisvaatimus. -Harkinta perustuu jokaiseen tapaukseen erikseen. Asiaa toisen suomalaismiehen osalta päästää viemään eteenpäin vasta, kun hän palaa Suomeen, von Herzen sanoi.

Poikkeukselliset turvatoimet palkkasotilaan vangitsemisessa

Vangitsemisoikeudenkäynti ja siihen liittyvä aineisto julistettiin salaiseksi. Koko tapahtumaa Turun oikeustalossa varjeltiin tarkoin, menettelyt olivat poikkeukselliset, eivätkä sivulliset nähneet epäillystä vilaustakaan.

Oikeudenkäynti pidettiin Turun uuden oikeustalon "turvasalissa". Sitä käytetään silloin, kun esillä on oikeudenkäynnin turvallisuuden kannalta vaikea asia. Sali on rakennettu maan alle, joten oikeuden toimintaan ei voi vaikuttaa ulkoapäin. Se on kalustettu niin, ettei yllättäväkään riehuja saa siellä tuhoa aikaan. Sali on harvoin käytössä.

Oikeudenkäynnin alussa haastemies avasi salin oven toimittajille. Kuvaaminen salissa tai oven suulla oli ehdottomasti kielletty. Toimittajia seurasi kaksi poliisimiestä. Oikeuden puheenjohtajana toimi käräjätuomari Pekka Aaltonen.

Jutun tutkinnanjohtaja rikoskomisario Rabbe von Hertzen keskusrikospoliisista ja epäillyn avustaja olivat paikalla. Epäiltyä siellä ei nähty. Oikeudenpuheenjohtaja sanoi heti aluksi, että vangitsemispyynnön tekijän toivomuksesta käsittely on salainen kuten asiakirjatkin. Aaltonen lupasi kertoa oikeuden päätöksen suullisesti toimittajille ja pyysi näitä poistumaan. Epäilty oli paikalla vangitsemiskäsittelyn ajan, joka kesti noin puoli tuntia. Tämän jälkeen oikeudenpuheenjohtaja kertoi toimittajille vangitsemisratkaisusta.

Ahtisaari: Palkkasotilaana toimimista ei voi kriminalisoida

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari ei pidä palkkasotilaana toimimisen kriminalisoimista realistisena vaihtoehtona. Vähintäänkin kriminalisoiminen edellyttäisi hänen mukaansa kansainvälistä lainsäädäntöä.

-Suomalaisiahan on esimerkiksi osallistunut Ranskan muukalaislegioonaan vuosikaudet, Ahtisaari sanoi Yleisradion A-studion haastattelussa. -En tiedä, onko tämä (kriminalisoiminen) realistinen vaihtoehto. Ehkä toivoisi harkintaa jokaiselta kansalaiselta tällaisessa tilanteessa. Mikäli epäilyille suomalaisten palkkasotilaiden syyllistymisestä sotarikoksiin Kosovossa löytyy katetta, täytyy suomalaisia presidentin mielestä kohdella kuten "muidenkin sivistyneiden maiden kansalaisia".

-Jos he ovat syyllistyneet joihinkin rikoksiin, niin he joutuvat Haagin tuomioistuimen eteen siinä kuin ketkä muut tahansa, Ahtisaari totesi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot