Mainos
Mainos

Kosteikot vähentävät vesistöjen rehevöitymistä

Suuria kosteikkoja tarvittaisiin huomattavasti nykyistä enemmän. Suurin vesistöjen kuormittaja on edelleen maatalous.

Kosteikkojen rakentamisella voidaan tehokkaasti vähentää maatalouden aiheuttamaa vesistöjen rehevöitymistä.

Tuoreen väitöskirjan mukaan riittävän suuri ja hyvin rakennettu kosteikko voi sitoa jopa yli puolet pelloilta virtaavista ravinteista. Lähes 40 prosenttia typestä ja yli 60 prosenttia fosforista jää kosteikkoihin.

Jotta maatalouden ravinnepäästöjä vesistöihin voitaisiin tehokkaasti vähentää, tarvittaisiin kuitenkin huomattavasti nykyistä enemmän ja suurempia kosteikkoja.

Maatalous on edelleen Suomen suurin vesistöjen kuormittaja. Tänä kesänä monet järvet ovat kirkastuneet, koska kuivuuden takia maatalouden ravinteet eivät ole päässeet valumaan vesistöihin. Muutos ei kuitenkaan ole pysyvä.

Ensi vuonna uudistuvalla maatalouden ympäristötuella yritetään myös tehostaa vesien suojelua. Tutkijoiden mielestä uudistukset eivät kuitenkaan ole riittäviä, ja MTK taas pitää niitä liian tiukkoina.

Erimielisyyksistä huolimatta tutkijat ja MTK ovat yhtä mieltä siitä, että maatalouden ravinnepäästöjä voidaan tulevaisuudessa pienentää nykyisestä useilla kymmenillä prosenteilla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme