Mainos
Mainos

Koti ja uima-allas Floridasta 20 000 eurolla

Yhdysvaltojen asuntomarkkinat mullistanut lainakriisi ja edullinen dollari ovat saaneet suomalaiset innostumaan etenkin Floridan loma-asunnoista.

Hinnat ovat tulleet huippuvuosista alas varovastikin arvioiden 50 prosenttia. Tämä on mahdollistanut monelle tavalliselle työläiselle ja eläkeläiselle mukavat päivät palmujen katveessa.

Suomalaissyntyinen Sanna Eronimous toimii kiinteistövälittäjänä Floridassa. Hän pani merkille suomalaisten rynnistyksen osavaltion asuntomarkkinoille kolme vuotta sitten.

- Eläkeläiset on iso ryhmä, joka ostaa täältä asuntoja. Joukossa on myös ihan tavallisia työläisiä. Monet ottavat lainan Suomesta ja hyödyntävät samalla euron kurssin suhteessa dollariin. Halvimman asunnon saa noin 25 000 dollarilla (noin 20 000 euroa). Totta kai hinnat lähtevät siitä ylöspäin, riippuen näköalasta ja sijainnista. Kaiken kaikkiaan asunnot ovat hyvin edullisia Floridassa, Eronimous sanoo.

Tamperelaiset Asta ja Juhani Kuusela ostivat ensimmäisen asuntonsa Lantanasta 1990-luvun puolivälissä. Uusi asunto löytyi viime keväänä entisen naapurista. Pariskunta viettää siellä puolet vuodesta.

- Hinnan suhteen molemmat ajat ovat olleet meille edullisia. 15 vuotta sitten oli hyvä aika ostaa ja niin on nytkin, pariskunta kertoo.

Aikaisemmin Floridasta hankkivat asunnon ne, joilla oli ylimääräistä rahaa. Nyt supermarketeissa näkee Kuuseloiden mukaan yhä enemmän tavallisia suomalaisia.

Pelkällä suomellakin pärjää

Floridan suosiota lisää ilmaston ja edullisten hintojen lisäksi se, että alueen suomalaisyhteisö on tiivis.

- On paljon sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat asuneet täällä 50-60 vuotta, eivätkä he vieläkään osaa englantia. Silloin he tukeutuvat toisiin suomalaisiin. Täällä on myös paljon toimintaa suomalaisille. Suomi Talolla järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja meillä on myös oma kirkko. Suomalaiset tapaavat paljon toisiaan, Kuuselat sanovat.

- Me vaihdamme ajatuksia, muistelemme vanhoja ja kerromme toinen toisillemme, mitä Suomessa on tapahtunut. Informaation välitys on erittäin reaaliaikaista. Usein me tiedämme päivän juorut Suomesta jo ennen kuin suomalaiset itse. Uutiset ovat nimittäin aikaeron takia täällä jo hyvin aikaisin lehdistä luettavissa, Juhani Kuusela nauraa.

Palm Beachin alueella hoituvat suomen kielellä muun muassa auton osto, hiustenleikkaus, lääkärikäynti, ruokaostokset ja muut arkipäivän asiat.

Eronimouksen mukaan suomalaisten suosikkialueet Floridassa ovat pysyneet jo vuosia samana.

- Lantana ja Lake Worth ovat suomalaisten keskuudessa erittäin suosittuja. Myös Boynton Beachillä, Del Ray Beachillä ja West Palm Beachin keskustassa on paljon suomalaisia.

Suosikkikohteen määrittelee paljolti se, minkä ikäinen ihminen asuntoa ostaa.

- Ne ihmiset, joilla on kielitaidon kanssa ongelmia, hakeutuvat mielellään Lantanaan ja Lake Worthiin, joissa palvelua saa monessa paikassa suomen kielellä. Nuoremmat ja trendeistä kiinnostuneemmat ostavat asuntoja Fort Lauderdalen ja West Palm Beachin alueelta, Eronimous selventää.

Sanna Eronimous myy suomalaisille muutaman kymmenen asuntoa vuosittain. Yhteensä Floridassa työskentelee reilu kymmenen suomalaisvälittäjää.

Näköala ratkaisee hinnan

- Floridassa on nyt ostajan markkinat. Asuntoja, jotka korkeasuhdanteen aikaan maksoivat 300 000 dollaria, saa nyt 100 000 (noin 70 00 euroa) dollarilla. Asuntojen hinta riippuu hyvin paljon näköalasta. Merinäköala on aina kallein, Eronimous kertoo.

Noin 70 neliön kaksion saa näköalasta riippuen halvimmillaan 25 000-58 000 eurolla. Kolmioiden hinnat lähtevät noin 50 000 eurosta.

Mukavuutta floridalaisiin asuntoihin tuovat taloyhtiöiden uima-altaat, kuntosalit ja ilmastointi, jotka kuuluvat lähes kaikkien yhtiöiden vakiovarusteisiin. Useissa taloyhtiöissä on myös ympärivuorokautinen vartiointi.

Katso Kirsi Alm-Siiran juttu (Seitsemän uutiset 31.3.2011)

Kuuseloiden ja Eronimouksen vinkit asunnonostoa Floridasta suunnitteleville:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme