Mainos

Koti jäi tulvan alle – Perhe evakkoon, vakuutus ei korvaa

Näky Kauhajoella on yhtä dramaattinen kuin viime lokakuussa: tulvavesi on saartanut taloja ja nuolee yhä kivijalkoja, vaikka vesi on lähtenyt laskuun.

Moni remontoi viime syksyn jälkeen talonsa, vaikka valtion tulvavahinkorahastosta ei ole tullut vielä korvauksia kenellekään.

- Jollekin on vakuutus korvannut, mutta ei läheskään kaikille. Meille ei ole tullut minkäänlaista korvausta, sanoo kotinsa menettänyt Heikki Nummikoski.

Nummikosken perhe on asunut evakossa kunnan vuokratalossa viime syksystä saakka, jolloin tulva saartoi ja kasteli kodin totaalisesti.

- Viime syksynä meni kaikki, melkein kaikki omaisuus. Kalusteet, irtaimisto - vaatetavaraa saatiin vähän talteen. Se oli täydellinen tuho, muistelee Nummikoski.

Nyt hän astelee kotitiellään, joka on parinsadan metrin matkalta veden peitossa. Oma koti seisoo jälleen kaukana veden keskellä. Tien varressa on kaksikin venettä, joilla pääsee katsomaan halutessaan taloa ja sitä kohdanneita vahinkoja.

- Tänään en mene, on niin kova tuulikin. Eilen kävin, vettä oli lattialla vielä viitisentoista senttiä. Viime syksynä sitä oli lähes puoli metriä, kertoo Nummikoski.

Talven aikana rintamamiestalon lattioita on kuivatettu, mutta useita päiviä sisällä seisonut vesi ennätti tehdä pahaa tuhoa. Tänä keväänä piti aloittaa remontti, mutta uusi tulva muutti suunnitelmat.

- Talo on aika pahoin homehtunut. Oli paha juttu, kun syksyn tulvan jälkeen oli talvi vastassa, harmittelee Nummikoski.

Hän on rakentanut talon sodan jälkeen isänsä kanssa tontille, jonka valtio osoitti sodan käyneelle miehelle.

- Taloa olen korjaillut useita kertoja, ikkunatkin on vaihdettu jo kolmeen kertaan. Kolmekymmentä vuotta sitten tulva kasteli eristeet, silloin avattiin lattiat, kertoo Nummikoski.

Valtion korvaukset viipyvät

Valtio on korvannut tähän saakka tulvia 840 000 euron vuosittaisesta tulvavahinkorahastosta, josta katetaan rakennuksille ja viljelyksille koituneita vahinkoja. Korvaus on maksimissaan 80 prosenttia vahingoista. Jos vahinkoja on enemmän, korvaus jää vähäisemmäksi. Viime syksyn vahingot nousivat arviolta kymmeneen miljoonaan euroon, hallitus myönsikin lisätalousarvioissaan tulvavahinkoihin noin 10 miljoonan euron lisärahat.

Nyt tulvavahinkorahastossa on noin 12 miljoonaa euroa rahaa, jonka on tarkoitus kattaa viime ja tämän vuoden tulvavahingot. Edes viime syksyn vahinkoja ei ole vielä maksettu, sillä rahastossa odotellaan kokonaistilanteen arviota, jolloin nähdään, mikä osuus vahingoista pystytään korvaamaan.

- Sieltä ehkä vähän tulee, mutta tulvia on ollut joka puolella molempina vuosina, joten tuskin riittää sitä 80 prosenttia, arvioi Nummikoski.

Kaikkein pettynein hän on omaan vakuutukseensa. Vakuutuskirjoissa lukee, että vakuutus kattaa luonnonilmiöt, mutta tulvaa ei lueta sellaiseksi.

- Minä kuvittelin, että vakuutus korvaa tällaiset tulvat, mutta ei, ihmettelee Nummikoski.

Hän on enemmän kuin pettynyt.

- Meidän perhe on maksanut erilaisia vakuutuksia tälle yhtiölle noin 8000 euroa vuodessa, mutta kun korvausta pitäisi saada selvässä asiassa, vastaus on ei, vihoittelee Nummikoski.

Vakuutusyhtiöt kitsastelevat tulvakorvauksissa

Vakuutukset korvaavat pääsääntöisesti vain poikkeustulvat, joita lasketaan olevan yksi kolmessakymmenessä vuodessa. Osa vakuutusyhtiöistä katsoo, että viime syksyn tulva oli normaali syystulva.

- Osa on saanut korvauksia. Tuntuu, että vakuutusyhtiöillä on hyvin erilainen käsitys normaalitulvista, sanoo Nummikoski.

Ensi vuonna valtion tulvavahinkokorvaukset loppuvat kokonaan ja asukkaat ovat pelkkien vakuutusten varassa.

- Se on huono juttu. Jos elämä menee nyt tällaiseksi, että tulvia on joka kevät ja vielä syksyllä, niin silloin ei vakuutuksetkaan korvaa, koska nämä eivät ole poikkeustulvia.

Nummikoski ihmettelee, mikä on poikkeustulva, ellei nyt syntynyt tilanne. 1950-luvulla rakennettu koti on joutunut veden varaan vain kerran aiemmin, siitä on kolmekymmentä vuotta.

- Olen todella pettynyt vakuutusyhtiöön. Mutta tämän kanssa on elettävä, ei auta, sanoo Nummikoski.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot