Mainos

Kotiäidistä huippujohtajaksi – ammattitaitoa täytyisi voida päivittää osa-aikatöissä

Alkon tuleva toimitusjohtaja Hille Korhonen kannattaa Jyrki Kataisen ajatuksia kotiäitien siirtymisestä työelämään osa-aikaisuuksien kautta. Korhonen oli itse 7 vuotta kotiäitinä ennen työuraansa.

Pääministeri Jyrki Katainen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomen pitäisi ottaa mallia Ruotsista, jossa pienten lasten vanhemmat tekevät osa-aikatyötä enemmän kuin vanhemmat Suomessa. Katainen kiittelee ruotsalaista yrityskulttuuria, joka mahdollistaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen.

Hille Korhonen on Kataisen kanssa samoilla linjoilla.

– On tärkeää, että suomalaisessa yhteiskunnassa hyödynnettäisiin nykyistä laajemmin naisten osaamista ja ammattitaitoa. Työmäärää pitäisi pystyä sopeuttamaan perheen taloudellisen tilanteen, lasten iän ja muiden tarpeiden mukaan.

Yhteiskunnan olisi Korhosen mielestä rohkaistava yrityksiä tarjoamaan osa-aikatyöpaikkoja laajemminkin.

– Vaihtoehtoja olisi oltava enemmän. Se ei saa olla ainoa vaihtoehto, että ollaan töissä 40 tuntia viikossa töissä tai ei ollenkaan.

Ammattitaidon ylläpito ei aina mahdollista kotona

Korhonen jäi itse kotiäidiksi heti opintojen jälkeen.

– Totta kai mietin silloin, miten uralle käy ja saanko töitä enää monta vuotta kotona olon jälkeen. Lisäksi kun lähdin hakemaan töitä, elettiin syvimmän laman aikaa. Nuorena sitä toisaalta uskoi siihen, että kyllä niitä töitä löytyy, kunhan vain pystyy pitämään yllä omaa ammattitaitoaan.

Korhonen kehottaakin äitejä seuraamaan oman alansa uutisia ja tapahtumia myös kotona ollessaan. Hän itse jatkoi opintoja ja teki lisensiaattityön oltuaan kotona yhtäjaksoisesti viisi vuotta.

– Töitä hakiessa on varmasti tärkeintä, että pysyy vakuuttamaan työnantajan siitä, että on ylläpitänyt ammattitaitoaan jollain tavalla myös kotona ollessaan.

Aina ammattitaidon päivitys ei kotiäitinä ollessa onnistu.

– Läheskään kaikilla aloilla se ei ole kotoa käsin mahdollista. Joillain aloilla ammattitaidon ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa työn tekemistä. Nimenomaan näissä tapauksissa osa-aikainen työn tekeminen olisi hyvä ratkaisu.

Myös kotiäitiys antaa eväitä työelämään

Kotiäitiyttä Korhonen kuvailee eräänlaiseksi kriisijohtamisen tehokurssiksi.

– Onhan se välillä semmoista kriisistä toiseen menemistä. Tilanteisin reagointi, asioiden organisointi ja etukäteissuunnittelu ovat totta kai äärettömän tärkeitä asioita kotona lasten kanssa. Monen pallon ilmassa pitäminen jatkuvasti kehittää varmasti niitä taitoja, joita työelämässäkin tarvitaan, Korhonen uskoo

Hille Korhosella on 3 lasta. He ovat nyt 25-, 23- ja 10-vuotiaita. Korhonen aloittaa Alkon toimitusjohtajana ensi vuoden alussa. Hän siirtyy tehtävään Fiskars-konsernin johtajan paikalta. Aiemmin Korhonen on muun muassa Iittala Groupin johtajana matkapuhelinyhtiö Nokian logistiikan johtotehtävissä. Lisäksi hän on kahden pörssiyhtiön hallituksen jäsen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot