Mainos
Mainos

Kotihoidontuen kuntalisässä on isoja eroja

Kotihoidon tuen kuntalisissä on isoja paikkakuntakohtaisia eroja. Esimerkiksi Jyväskylässä 90 euron tuki on tulosidonnainen. Tulorajaan vaikuttaa perheen koko neljään henkeen saakka.

Oulussa ehtona on, että jompikumpi vanhemmista hoitaa lasta. Tukea voi saada alle kaksivuotiaasta 143 euroa kuussa.

Isoista kaupungeista esimerkiksi Turku ja Tampere eivät maksa kotihoidontuen kuntalisää lainkaan. Ainakin Tampereelle sitä tosin suunnitellaan ensi vuodeksi.

Espoo taas maksaa ylimääräistä tukea avokätisesti, liki 220 euroa kuukaudessa ilman tulorajoja. Lisäksi Espoo maksaa muista kotona hoidettavista alle kolmevuotiaista 99 euron sisaruslisän.

Kunnallinen päivähoito on kallis

Kunnallinen päivähoito tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Eroja on jonkin verran ikäryhmien ja kaupunkien mukaan, mutta kustannus on yhteiskunnalle keskimäärin 700 euroa kuukaudessa lasta kohden.

Kela maksaa kaikille alle kolmevuotiasta lasta kotonaan hoitaville perheille kotihoidontukea vajaat 300 euroa kuussa ja muista alle kouluikäisistä pienempää lisätukea. Kunnat voivat halutessaan myöntää ylimääräistä rahaa.

Tämän lisäksi on mahdollista saada Kelalta pienempää tulosidonnaista hoitolisää. Tulorajoja nostavat ainoastaan päiväkoti-ikäiset lapset, ja raja ei nouse enää sen jälkeen kun perheessä on yli neljä jäsentä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme