Mainos
Mainos

Kotimainen ruis uhkaa loppua talvella

Viime syksyn sateiden vuoksi ruista kylvettiin poikkeuksellisen vähän. Siksi rukiin viljelyala on tänä kesänä vain noin puolet tavanomaisesta.

Kotimainen ruis saattaa ensi talvena loppua kokonaan, sillä rukiin viljelyala on tänä kesänä poikkeuksellisen pieni. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan ruista on kylvössä vain 15 000 hehtaaria eli noin puolet tavanomaisesta viljelyalasta.

Syynä on sateinen viime syksy, jolloin rukiin kylvö oli paikoin mahdotonta. Lisäksi märkään maahan kylvetty vilja talvehti paikoin huonosti. Myös uuden kevätruislajikkeen viljely jää tänä kesänä vähäiseksi, sillä osa siemenviljaksi tarkoitetusta sadosta tuhoutui viime syksynä. Kevätrukiin viljelyala on kolmisen tuhatta hehtaaria.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen perinteisillä viljelyalueilla kylvöalat jäivät harvinaisen pieniksi. Maakunnan pelloilla kasvaa yleensä miltei 10 000 hehtaaria ruista.

- Nyt viljelyala on parin tuhannen hehtaarin luokkaa. Ankara syksy koetteli mm. Loimaan seudun peltoja, joissa vesi seisoi tasaisilla savikoilla haitaten sekä puinteja että kylvöjä, kertoi ProAgria Farman kasvinviljelyagronomi Soile Hänninen.

- Tämän kesän kasvustot ovat paikoin erinomaisia, mutta satoennusteen tekeminen on liian aikaista. Viime kesä opetti, että tilanne voi muuttua muutamassa päivässä, Hänninen pohti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme